Регистрация

Какво е папуда и защо е полезен боб мунг

22 Jun 2020   /   nina123   /   Видяна: 5468
Какво е папуда и защо е полезен боб мунг

Боб мунг е азиатска суперхрана, която не предизвиква газове, крие множество здравословни ползи и може да замени обикновените боб и леща в менюто.

 

Нов продукт се реди достойно на щандовете със здравословни и супер храни в България през последните няколко години. Това е боб мунг – малки зелени бобени зрънца с цвят на леща и черна или бяла точица в средата на почти кръглото тяло. Оказва се, че това е култура, култивирана преди повече от 3500 години на територията на Индия и Китай, след като още хилядолетие преди това местни племена открили, че растението е ядливо и дарява с много енергия. И ако на родна земя името му звучи иновативно и модерно, трябва да кажем, че това е познатата на бабите ни папуда, която се готви повече от столетие из някой места на страната.

 

Хранителна информация за боб мунг. Като представител на бобовите растения и мунг е въглехидратна веганска храна, ала с по-високо съдържание на протеини от комерсиалните сортове боб. В 100 г суров продукт има около 320 калории, 63 г въглехидрати, 25 грама белтъчини и малко над 1 грам мазнини. Културата обогатява менюто с витамини А, В3, В5, С и D и фолиева киселина (витамин В9), както и с микроелементите желязо, калий, мед, манган и магнезий. Протеинът от боб мунг може да бъде извлечен и преобразуван във вегански прахов протеин като хранителна добавка за хора, водещи активен начин на живот.

 

Защо е полезен боб мунг? За разлика от повечето бобови растения, той не предизвиква подуване и газове. Богат е на фибри (в 100 г от него се съдържат над 17 грама фибри)и регулира дейността на стомаха и червата. Подобрява храносмилането и забързва метаболизма. Благоприятства изхвърлянето на ненужни и отпадъчни вещества от тялото. Богат на антиоксиданти, той прочиства и спира възпалителните процеси в тялото. Доказано бори лошия холестерол, понижава кръвното налягане и се грижи за здравето на сърдечно-съдовата система с комплекса си от микроелемнти. Балансираното количество белтъчни спрямо фибри предпазва от диабет и понижава нивата на кръвната захар, като едновременно с това потиска чувството на глад и апетита. Идеален е за превенция от диабет, защото въглехидратите в него се разграждат бавно. Боб мунг е диетична храна, а според Аюрведа е подходящ за всеки телесен тип хора.

 

Как се готви боб мунг? За разлика от обикновения боб, той не се нуждае от предварително накисване, а времето за сваряване е около час. Освен в качеството си на полезно вариво, папудата може да се използва и за кълнове. За целта зърната се измиват добре и се оставят във вода за 4-5 часа. После се прехвърлят върху мокър памук или хавлиена кърпа и се оводняват добре по 2 пъти на ден. След няколко дни кълновете са готови, като се консумират заедно със зърното. Доказано е, че при покълване боб мунг става още по-полезен, защото в растението се развиват допълнителни антиоксиданти и аминокиселини, спомагащи за усвояването на полезните вещества от храната. Освен това при покълване калорийната стойност спада с ¼. В традиционната индийска кухня боб мунг се използва за направата на дал ястия (вегански супи и основни от варива), като се комбинира предимно с ориз и зеленчуци.

 

Палачинки от боб мунг. Това е индийска рецепта за безглутенови постни палачинки, която в съвременния свят се обогатява с добавката на яйца и сирена. Бобът се кисне във вода за 4 часа, после се отцежда, измива и пюрира. Зърната трябва да са омекнали. Полученото пюре се пече в малко количество загрята мазнина, като се оформят неголеми палачинки, които се готвят двустранно до леко потъмняване. Същата смес може да се обогати с добавката на разбито яйце и настъргано или натрошено сирене от вид по избор, за да се получи една по-пълноценна, макар и не веганска палачинка.

 

Какви подправки се слагат на боб мунг? В индийската кухня, откъдето идват традициите за готвене на папуда, се използва предимно кимион, но мунг може да бъде намачкан на пюре с добавка на мента, кориандър или канела. Смесен със сусамови семена е доста апетитен. Някои модерни безглутенови сладкиши използват за основа пюре от подсладен боб мунг или мус от папуда със сметана. Въпрос на вкус и фантазия е как да превърнете този полезен продукт във вкусна храна.

 

Цената му е сравнително висока – около 11 лв. за килограм боб от екологично чисто производство. Ако си купувате папуда, произведена в България, но без сертификат био, можете да я намерите насипно за около 9 лв. килограма.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Лимец – древна полезна храна и модерен здравословен продукт

Лимецът е най-чистия и полезен за тялото вид пшеница, подходяща за хората с глутенова алергия. виж още »

Семена от чиа – новата модерна суперхрана

Във вълшебните зрънца се съдържат три пъти повече антиоксиданти, отколкото в боровинките. виж още »

Елда – пълноценен заместител на месото

Руската гречка е обявена за суперхрана. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта