Регистрация

За какво са полезни тиквичките?

14 Jul 2021   /   nina123   /   Видяна: 1983
За какво са полезни тиквичките?

Тиквичките са пазител на мъжката полова мощ, регулират сърдечната дейност, грижат се за кожата и спомагат отслабването и прочистването на стомаха.

 

Сред даровете на природата, радващи човешкото небце и здраве през лятото, тиквичките са основен хранителен продукт за българина. Въпреки че ботанически те са плод, в кулинарен аспект се приемат за зеленчук и влизат в основата на солени манджи, супи, мезета и салати. Идеални са за печене, пълнене, пържене и паниране, гриловане, дори и хапване в суров вариант. Макар и невзрачни на вкусови качества, ако не бъдат подправени и добавени към продукти с по-натрапчив нюанс, тиквичките са полезна храна, която си заслужава да се настани на трапезата в топлото време. Как те се грижат за здравето, събрахме информация по-долу.

Тиквичките са благодат за кожата. В тях се съдържат големи дози от микроелемента манган. Той от своя страна активизира тялото да произвежда веществото пролин, стимулиращо синтеза на колаген. Ето защо с порция тиквички на ден кожата става по-здрава, следите на времето се изглаждат и клетките се изпълват с живот. Но има и още една важна функция – манганът помага за зарастването на рани, изглаждането на стари белези и провокира възстановяването от слънчеви изгаряния, типично за лятото.

Тиквичките са идеален продукт за диета. В 100 г от тях има само 16 калории, което ги прави перфектна храна при опит за отслабване. Не съдържат мазнини, нито тежки въглехидрати, но за сметка на това са богати на фибри, които регулират стомашната функция, забързват метаболизма и горенето на мазнини в тялото и прочистват червата. 90% от тиквичката е вода, а останалата част е съвкупност от полезни вещества. Ето как плодът, обявен погрешно за зеленчук, едновременно хидратира и заздравява оргазма. Важно е обаче, ако планирате да отслабвате с тиквички, да ги готвите по щадящ начин – на супа или на салата. Знайте, че голяма част от фибрите се съдържат в обелката, ето защо при възможност не ги белете, съветват диетолози, цитирани от БГНЕС.

Тиквичките понижават кръвното налягане. Те са богати на витамини от групата В и на аскорбинова киселина (витамин С). В комбинация тези водоразтворими витамини имат функцията да регулират сърдечната дейност и да прочистват стените на кръвоносните съдове, намалявайки по естествен начин кръвното налягане. Ето защо тиквичките са особено полезни за хората с високо кръвно през лятото, когато проблемът се задълбочава.

Тиквичките активизират мъжката потентност. И не на последно място тези продукти са полезни за мъжкото здраве и сила. От една страна манганът в тях повишава либидото. От друга съвкупността от фитонутриенти намалява уголемяването на простатата с годините и спомага за проблемите с уринирането и редовният полов акт, идващи с натрупване на годините. Ето защо, макар и лека храна, те достойно могат да бъдат обявени за мъжко ястие. Разбира се – консумацията им в суров вариант или щадящото им готвене без пържене, добавка на вредни мазнини и овъглени части на печената тиквичка спомага за запазването на по-голяма част от полезните им вещества.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Ястия с тиквички за лятната диета

Диетични и вкусни храни с тиквичка помагат за отслабване без глад и лишения.   виж още »

Краставица, домат и тиквичка – задължителни през лятото

Трите зеленчука, които благоприятстват водния баланс в тялото през жарките дни. виж още »

Пържените лук, чесън и тиквички са канцерогенни

Някои зеленчуци стават токсични след термична обработка на маслена баня. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта