Регистрация

...За британците и любовта към чашката

19 Dec 2013   /     /   Видяна: 3988
...За британците и любовта към чашката

Как чиърс традицията се превръща в народен порок, а над половината от пенсионерките обръщат чашки ежедневно.

Алкохолът в нормални дози, дори и приеман ежедневно, не пречи на мозъчните функции – доказаха независимо едни от други няколко екипа от учени (Още за влиянието на спиртните напитки върху ума – вижте Спиртните напитки не убиват мозъчни клетки). Други бяха дори по-смели в твърдението си, че не само не нанася поражения върху менталната дейност, но и я активизира (Ето и тяхната теория). Трети описваха полезните му въздействия върху сърцето, кръвоносната система и стомаха и като че ли през 2013 г. учени от цял свят се обединиха около идеята, че в нормални дози всякаквите аперитивчета, концентрати и бири са вид полезна хранителна добавка, от която човек не бива да се лишава заради остарели предразсъдъци.

Особено в предпразничната обстановка подобна информация е радваща за любителите на чашката, но странна великобританска медийна политика потисна щастието на пиячите на Острова. През последната седмица английски статистически проучвания, побликувани навред из вестници, онлайн издания и повторени по телевизионния екран шашкат островитяни, обяснявайки им, че имат голям проблем – нацията се пропива... или казано още по-точно – АЛКОХОЛИЗИРА.

Представително проучване сочи, че през изминалата година най-развиващи се в привързаността си към чашката са британските баби. Данните са потресаващи – над 50% от жените на възраст над 65 години в Англия се напиват повече по 5 пъти в седмицата. Информацията влезе и в новинарския блок на BBC, а младежи коментираха, че е крайно време и бабите им да разберат що е то бира и уиски.

Статистическите агенции плашат още, че през 2013 г. всеки дванадесети младеж до 22 години се е напивал поне веднъж до безпаметност, а всеки пети техен връстник съжалява за извършени дела под въздействието на алкохола. Данните за работещите хора не са по-добри, тъй като всеки шести британец се е изповядал, че е ходил с махмурлук на работа, а на 10% от трудовите люде се е случвало и регулярно в понеделниците.

В репортаж по ВВС питат мъжете пенсионери с какво се занимават докато явно съпругите им обръщат внимание на чашката. Задоволителен е отговорът на елегантен дядо – „те докато пият, ние се събираме за по чиърс“ (наздраве – англ.). Но явно тяхната наздравица не впечатлява медиите и статистиците, които не казват нищо за пенсионерите от силния пол, а погват само работещите хора, младежта и старите дами. Как да не му се иска на човек да е пенсиониран мъж във Великобритания...

ПОДОБНИ СТАТИИ

Британците се напиват най-често

Англичаните най-често прекаляват с алкохола.   виж още »

Untappd – онлайн бираджии дават съвети на пиячи

Нова социална мрежа за любителите на бирарии съветва коя е най-подходящата кръчма във вашия град. виж още »

Калорийна стойност на видовете алкохол и защо пиенето пречи на диетата

Мит е, че алкохолът е суперкалоричен, но е факт, че спира горенето на мазнини и убива полезните вещества в организма. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта