Регистрация

Защо е добре да си хапваме ананас

09 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 3375
Защо е добре да си хапваме ананас

Ананасът прочиства, дизенфекцира, повишава имунитета и подмладява.

Ананасът е тропическо растение, чиито плодове са без семена и със сладък сочен вкус. Познати са над 80 вида ананас, като теглото на някои от тях надвишава 4 килограма, обясняват от Здраве ТВ в предаване, посветено на вкусния плод и ползите от неговата консумация. Той е не само много апетитен, но и страшно полезен, като е желателно да се консумира в прясно състояние, защото при консервиране или термична обработка част от полезните му свойства изчезват.

В 100 грама ананас се крият почти 50 калории. Плодът е богат на калий, калций, желязо, йод и витамините А и С, както и някои от група В. Ананасът стимулира храносмилането, тъй като ензимът бромелин повишава ферментиращата способност на стомашните сокове и подпомага разграждането на белтъчините.

Редовната консумация на екзотичния плод води до понижаването на кръвното налягане, възпрепятства възникването на тромби, предотвратява варикозата и прочиства кръвоносните съдове, извеждайки шлаката от организма. Ананасът е полезен и при лечението на инфекциозни заболявания – пневмония, бронхит, артрит и може да послужи за профилактиката срещу инсулт, инфаркт, атеросклероза и други заболявания на сърдечно-съдовата система.

Споменатият вече бромелин в ананаса има и друго свойство – той прави кожата еластична и премахва възрастовите следи от нея. Също така подпомага успокояването на нервната система и е ценен помощник на хората, преминали 50-годишна възраст. Той укрепва имунитета и нормализира хормоналния баланс, затова и се препоръчва на жени в климактериум.

По-доброто усвояване на храната, притъпеното чувство на глад, извеждането на излишните течности от тялото, както и ниската калорийна стойност на плода, са в основата на ананасовите разтоварващи дни, след които се наблюдава понижаване на теглото с до 700 грама. според диетолозите те могат да се провеждат два пъти седмично без вреда за организма.

Сокът от ананас също е много полезен – 200 мл на ден са достатъчни за профилактика срещу оттоци и варикоза. Същото количество се препоръчва на болните от хипертония и склонните към атеросклероза. Сокът от ананас е добър помощник при лечението на онкологични заболявания. С него се цери и простуда, защото голямото количество витамин С укрепва имунитета и премахва хиповитаминозата.

Въпреки многото си полезни свойства с ананаса не бива да се прекалява. Страдащите от язва и гастрит, бременните и децата до 6 години е добре да го избягват. Макар да няма категорично доказателство някои акушерки препоръчват на жените, които преносват, да пият голямо количество сок от ананас, защото той предизвиква контракции на матката. 

* Гледайте цялото предаване ТУК!

** Вижте стотици рецепти с ананас!

ПОДОБНИ СТАТИИ

Борим алергията от тополите с храни

Дразнението на белите пухчета върху очите, носа и гърлото могат да бъдат минимизирани чрез правилен подбор на хранителни продукти. виж още »

Помело – здраве и тънка талия в един плод

Помелото не съдържа мазнини и захари, но за сметка на това е богато на витамини и минерали. виж още »

Манго зарежда тялото с витамини и минерали

Хранителните показатели на мангото го правят най-продавания плод в света. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта