Регистрация

Затлъстяването на българина се разраства

26 May 2014   /   nina123   /   Видяна: 3087
Затлъстяването на българина се разраства

Всеки четвърти мъж и близо 18% от първолаците в България са затлъстели.

Свикнали сме да говорим за ужасните хранителни навици на американците, които от закуската до вечерята черпят ястия от вредните вериги за бързо хранене. Не пропускаме да споменем за вредните привички италианците, които прекаляват с тестените храни и мазните млечни продукти. Що се отнася до французите, българинът е приел, че на сладко и солено, печено и пържено, те правят сметанова заливка с бум от калории. И още – според нашенските разбирания мексиканците страдат от стомашни проблеми заради прекалено лютите блюда, гърците напълняват в ханша от заседналия си начин на живот и обилните порции, турците правят паласки заради пърженото... въобще за всяка нация сме си изградили стереотип, обвинявайки я в ниска хранителна култура, която води до натрупване на наднормено тегло и разваляне на фигурата.

Същевременно мнозина представители на старата генерация са склонни словоохотливо да разказват, че по-красиви от българките по света няма, по-атлетични и силни от българските мъже не ще се срещнат никъде по земята, а нашите деца, които се хранят с даровете на родната земя се развиват умни, красиви, креативни и отговорни. Но стига вече патриотизъм. За жалост ние от kulinarno.bg ще допринесем за разсейването му, като ви споделим едно проучване относно затлъстяването и нашенеца.

Данните от изследването, започнало в началото на 2014 година и завършило в началото на месец май са изнесени пред медии лично от Председателя на Българската асоциация по изследване на затлъстяването проф. Светослав Ханджиев, който е и член на Европейската академия на науките по хранене. Според него българинът е далеч от правилното хранене и още по-далеч от пословичната красота и атлетизъм, които са останали като мит без покритие в родния нескромен фолклор. Цифрите говорят за грозната истина:

40% от българските мъже в пълнолетна възраст страдат от затлъстяване. Най-често то се дължи на нередовното хранене с евтини продукти. Стандартът на живот у нас е предпоставка за избора на ниска цена пред здравословна храна. Затова мнозинството сънародници нямат навика да мислят за здраве и фигура, а просто за пълния си стомах.

Да не се възгордяват дамите, защото 28% от нежния пол в България също са затлъстели. И докато се наблюдава тенденцията по-младите жени да се грижат за фигурата, то преминалите 40-те години сякаш се отпускат в броя на яденетата за ден, както и в количествата на порциите. Много по-рядко те се отдават на спорт и физическа активност с цел поддържане на фигура.

Детската статистика също не е цветуща, споделя проф. Ханджиев. Близо 18% от децата до първи клас също са затлъстели. Ниската хранителна култура на родителите, липсата на пари за качествена храна и недостатъчното майчино и бащино време за готвене на здравословни ястия са в основата на този проблем, който в тийнейджърството се задълбочава и само след двадесетилетие може да превърне пословично красивия българин в кръгъл „плод“ на неправилното си хранене.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Половината човечество застрашено от наднормено тегло

Наднорменото тегло и затлъстяването се превръщат в сериозен проблем на развитите общества.   виж още »

Дебелеенето по-смъртоносно от тютюнопушенето

Хората с наднормено тегло са здравословно по-застрашена група от пушачите.   виж още »

Цял град на диета дава пример на света

Жителите на испанското градче Нарон се заемат да свалят 100 000 кг. общо.   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта