Регистрация

Засаждане на праз лук вкъщи

21 Oct 2020   /   nina123   /   Видяна: 2662
Засаждане на праз лук вкъщи

Да си засадим праз лук и да си гарантираме, че цяла зима ще имаме пресен голям праз.

 

Навлязохме в сезона на празия лук, когато вкусната гледка на бъркани яйца с праз и нелепата картинка на хора, носещи дългия лук от близкия магазин до дома си създават уникално есенно настроение. Един праз е достатъчен за цялото семейство, ала необходимо ли е всяка седмица да препускате с огромния лучен топуз по улиците? И какво става когато продуктът излезе от сезон и вече не се намира по щандове и сергии? Или пък какво се прави с остатъка от връзката с праз лук, когато се използва само един стрък? Засажда се – е отговорът, който лишава от опити за набутване на праза в хладилника или долапа. Така ще издържи много по-дълго време свеж, пък дори и ще порасне. А гледката на саксии с праз е доста по приятна от картинката на захвърлен лук на терасата. Вярвате или не – в него има живот.

 

Може ли да се засажда праз лук? Много бързо ще си отговорите на този въпрос като погледнете дали главата отдолу има мустачки (коренчета). На някои места ги отстраняват и този лук много трудно може да бъде съживен. Ако сте попаднали на такъв вариант, оставете го във вода за няколко дни. Пусне ли мустачки, ще прихване и в почвата. Пък ако сте попаднали на праз лук с добре оформени коренища, знайте че си е направо готов за садене.

 

Къде и как се засажда праз лук вкъщи? Трябва да изберете подходящ съд и адекватна почва. Добре е общата дълбочина на саксията да е 30-тина сантиметра, защото празът се засажда на дълбочина от 15 см., а коренищата ще продължават да растат. Това растение не обича песъчливи почви, но определено ще се зарадва на торф и тиня. Разстоянието между отделните растения (ако използвате голяма саксия като мен) трябва да е минимум 15 см. Обича слънце, държи на студ, затова терасата е идеално решение, ако температурите не падат под 0 градуса. Оптималната температура е 15-18 градуса. Може да вирее и в кухнята като екзотична украса, стига да достига светлина до него.

 

Как се отглежда праз лук вкъщи? Поливайте го обилно един път в седмицата. С времето е възможно някои от най-външните листа да изсъхнат. Отрежете ги да не тежат на растението. Ако след месец забележите, че листата му се развиват нагоре, значи можете да си го гледате поне още 5 месеца. Не очаквайте да се размножава. Единственото, което ще постигне, е да се запази свеж и да понарасне още.

 

Ястия с праз лук. И идва най-сладкият момент – на готвенето и хапването. Любима народна рецепта са бърканите яйца с праз лук. За тях първо се нарязва лука и се задушава в малко мазнинка и вода. Соковете му се карамелизират и придават деликатна сладникавост на храната. Щом започне да потъмнява, чуквате отгоре яйчица, по желание добавяте натрошено сирене и резени кашкавал, люто чушле и подправки (самардала, сол, чубрица, мащерка). Сладникавостта на празия лук го прави идеална добавка след задушаване за доматени сосове, супи, основи на ястия вместо лук. Може да бъде и хубава гарнитура, ако го запечете с малко мазнина на фурна. Връзва се идеално с ориз, картофи, меса, боб, а към зеленчуковите гювечи е свежа притурка.

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как да си направя кисело зеле у дома

Тънкости при правенето на домашно кисело зеле. виж още »

Как да си отгледаме домашни люти чушлета през зимата

Свежа люта чушка ще зрее във вашия дом, за да придаде вкус на сочното свинско. виж още »

Слагане на зимнина с домати

Пет начина да си направим лютеница за зимата. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта