Регистрация

Заразно мляко за бебета плъзна на продан из мрежата

22 Oct 2013   /   nina123   /   Видяна: 2532
Заразно мляко за бебета плъзна на продан из мрежата

Практиката да се купува кърма от интернет тепърва навлиза в България.

Да се изхранва бебето с майчино мляко, вместо да се купуват негови заместители е далеч по-здравословно за мъничето – твърдение, зад което педиатри и майки застават всеки път, когато се заговори за правилно хранене на новородените. По една или друга причина обаче има жени, които нямат кърма и не могат да дават на бебето си единствения подходящ за него продукт. Затова в ерата на комуникационните технологии жените прибягват до модерния начин за намиране на алтернатива – чрез интернет, където пък други родилки продават своето мляко. На пръв поглед и двете страни са доволни от сделката, но последствията далеч не са толкова удовлетворяващи, алармират американски учени от страниците на най-известното в света списание за майката и бебето – сп. Педиатрикс.

Учени от Детския медицински център и Университета на щата Охайо, съвместно със свои колеги от Националната болница за детски заболявания в САЩ изследват кърма, която се продава онлайн и установяват, че над 70% от нея е заразена и негодна за консумация. Най-честите причини за това са хигиенните условия при които е издоено и съхранявано млякото, нивото на чистота, в което „дойката“ живее, транспортирането на бебешката храна до купувача. В пробите са намерени множество опасни бактерии, включително и фекални. Властите предупреждават, че търговията с човешко мляко, която тепърва набира скорост вече се е превърнала в занаят, който „на черния пазар“ няма как да бъде контролиран.

Разследване на kulinarno.bg показа, че за по-малко от час в интернет може да се намерят близо 20 търговци на кърма на територията на България. Повечето от тях гарантират чистотата на хранителната течност, но само условно, тъй като тя не е съпътсвана от никакви документи, с които да се доказва, че е годна за консумация от бебета. Практиката за продажба на мляко по интернет у нас видимо тепърва набира скорост, защото повечето от обявите са актуални за сметка на изтеклите такива. Те не са в официален уебсайт, ами се намират във форуми за майки и гледачки на бебета – т.е. цялата покупкопродажба е неофициална. Притеснително е, че в мрежата могат да бъдат намерени и майки, които търсят „донори“.

В България още няма орган, който да контролира търговията с мляко на черно, затова е въпрос на осъзнаване на майките, че в процеса на търсене за най-доброто за техните деца, те рискуват здравето и дори животът им. За да се замислят, ето още факти от САЩ: От 101 проби, купени по интернет 86 са заразени, а една дори е била пресечена. В две от млеката са открити бактерии, които при по-слаба имунна система на бебето, могат да го убият. 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

За българския кашкавал и тайната на производството му

Процеси на квасене, цедене и зреене на българския традиционен кашкавал и пътят му от фабриката до хранителната верига у нас. виж още »

Българските деца затлъстяват от раждането

Лошите хранителни навици в семейството нареждат България на 6-о място в Европа по детско затлъстяване. виж още »

Кърмачките може да пият кафе – доказва херцогиня Кейт

По едно кафе дневно не е проблем докато кърмите, но ако бебето учести коликите, по-добре се откажете от ободрителната напитка. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта