Регистрация

Диета със сандвичи за особени чревоугодници

18 May 2018   /   nina123   /   Видяна: 2292
Диета със сандвичи за особени чревоугодници

Ако обичаш хамбургери, не си обречен да бъдеш дебел – ето няколко варианта, в които сандвичът не пречи на диетата.

 

Мнозина мразят диетите, защото хранителните режими понякога са варварски в своите правила и забрани. Въпреки че има хора, който живеят предимно на зеленчуци, не хапват пържени ястия, тестени изделия, мазни меса и сладкиши, за обикновения човек тези заръки звучат като изтезание. И така хората се предават пред дилемата – да бъдат слаби и стройни и вечно гладни или да изпитват ситост и удоволствие от храната, но и да трупат килца.

 

Къде е равновесието между вкусната храна, сития стомах и стройната фигура? Всичко е скрито в начина на ядене, продуктите с котио готвим и количествата. Колкото и да е странно, има начин да хапваме по един двоен сандвич или среден размер хамбургер на ден и това да не се отрази в покачване на килограми и обиколки. Стига обаче да се подходи с пълна отговорност. Ето няколко правила, с които можете да хапвате варианти на любимия фаст фууд, без да се притеснявате за фигурата си.

 

1. Махнете от сандвича всичко пържено! Съжаляваме, но това е истината. Проблемът с дебелеенето е главно в голямото количество наситени и трансмазнини в хамбургера. Картофките са основния носител на празни калории, които се лепят в проблемните зони.

 

2. Заложете на повече пресни зеленчуци. Сосовете в сандвича, макар и калорични, са малки по количество, а създават профирност и правят вкуса особено приятен. Затова не се лишавайте от тях. Но ги използвайте в компанията на много пресни зеленчуци. Именно с тях можете да замените картофките, фалафела и пържения лук. Най-доброто решение са зеленчуците в зелен цвят, защото в тях има изключително количество фибри и влакна. Те спмагат цялостното разграждане на тежката за стомаха храна, каквато е сандвичът. Освен това се съчетават идеално със следващата стъпка – хляб от алтернативно брашно.

 

3. Изберете полезно хлебче. Все повече вериги за бързо хранене предлагат питки без бяло брашно. Опитайте с ръжено, ечемичено, лимецово. Така ще намалите вредните вещества в храната и ще увеличите ползите. Подходете към хляба с разбиране и направете компромис с вкуса. Белият хляб, поръсен със сусамови семена не е много по-полезен от обикновената питка с бяло брашно. Затова потърсете коя алтернатива ви харесва най-много и се хванете за по-тъмна питчица.

 

4. Печени немазни меса в основата на плънката. Ако си хапнете сандвич с пържено свинско кюфте, липсата на картофки и тъмното хлебче няма да ви спасят от напълняване. Вместо това се спрете на печена пилешка пържола от гърди или на печено телешко месо. Те са с ниско съдържание на мазнини, лесно се разграждат (особено с помощта на зеленчук в компанията) и зреждат тялото с енергия.

 

5. Не яжте сандвичи когато ви хрумне! Да – по време на диета можете да си хапнете хамбургер, но преценете кога е неговото време. В никакъв случай не си го позволявайте след 17:00 часа. Най-добре е за обяд. Ако го изядете час преди лягане, бъдете сигурни, че всеки грам от него ще ви се залепи. Два часа след поглъщането на сандвича, енергията от него започва да се изразходва. Именно тогава трябва да е най-активната част от деня ви. Така ще имате сила да се справите със задълженията и същевременно ще „изхвърлите“ бургера под формата на дейност.

 

6. Всеки сандвич е петкомпонентен – не прекалявайте със съставките. Най-общо хамбургерът се състои от 5 основни компонента – хляб, месо, сос, зеленчук и добавка. Добавката може да е яйце, сирене или въглехидрат под формата на оризово кюфте, картофи, фалафел, пюре от варива. За да отслабвате не слагайте повече от една добавка и се постарайте тя да е максимално здравословна. Ако не хапвате мръвки пък, заместете ги с яйце или сирене (но не и двете заедно) и се лишете от добавка. Запомнете – стомахът на възрастния човек не е помийна яма и не обича атака от многокомпонентни храни. Колкото по-простичко е менюто, толкова по-щастливо е тялтото и коремчето.

 

7. Хапвайте сандвичите си самостойно или със салата. Ако полеете хамбургера си с газирана напитка, сок или въобще всичк разлино от вода, той ще ферментира в стомаха, ще се разгради трудно и ще се залепи под формата на мазнини. Затова се насладете на храната си с чаша вода и няколко листа добавка айсберг, свежа салата или резен краставица. Това е достатъчно. Идеята да хапнете десерт след това трябва да ви подготви за неприятна новина от кантара на другия ден.

 

8. При всяка възможност правете сандвичите си вкъщи. Ето как можете да контролирате всичко в любимата си храна – от хляба, през мръвката и соса, до яйцето, сиренето или друг вид добавка. Така ще си гарантирате начина на сготвяне на компонентите – изпичане на месото, варене на яйцата. Ще сте сигурни във вида на използвания сос и хляб, в правилното хигиенизиране и почистване на зеленчука. Пък и не е трудно да намажете две филийки ръжено хлебче с топено сирене или горчица, майонеза, кетчуп, чили; да пъхнете между тях варено яйце на кръгчета, няколко листа марулка, резени краставичка, запечено парче пилешка гърда и да си добавите любимите ароматни подправки – босилек, риган, мащерка. Едва ли някъде ще ви го сготвят чак толкова по вкуса.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Тридневна войнишка диета за екстремно отслабване с глад

Бърз режим за отслабване с три хранения на ден топи мазнините и извайва фигурата. виж още »

Шоколадът удължава живота и не пречи да отслабнем

Не отказвайте изцяло шоколада по време на диета, съветват изследователи. виж още »

Храни на снимки ни помагат да отслабнем

Колкото повече гледаме фотос на вкусно блюдо или сладкиш, толкова по-усилено ни се отяждат всички подобни на изображението храни. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта