Регистрация

Детоксикиращи фрешове подготвят тялото за лятото

12 Apr 2021   /   nina123   /   Видяна: 1607
Детоксикиращи фрешове подготвят тялото за лятото

Диета с прясно изцедени плодове и зеленчуци чисти черия дроб и подготвя тялото за летните дрешки и горещините.

 

Тридневното прочистване на организма с плодови и зеленчукови прясно изцедени сокове е хит вече десетилетие в подготовката на фигурата за летните горещини, оскъдните дрешки, подчертаната голота и доброто настроение. Не е тайна, че изчистеното отвътре тяло изглежда добре и външно, че махането на токсини и килограми връща усмивката и виталността. А прекараната дълга зима и неприятната изолация поради извънредната епидемична обстановка несъмнено са повлияли негативно както на теглото, така и на черния дроб. Затова два или три дни диета на фрешове ще бъде от полза, като богатството ѝ на витамини обещава да пребори и пролетната умора.

 

Защо фрешовете са ефективни в отслабването и прочистването. Филмът Hungry for Change обяснява с какво прясно изцедените сокове са така ефективни. Когато в стомахът попаднат цели плодове и зеленчуци, преминали единствено през дъвкателния апарат, те изискват между 40 минути и два часа, за да преминат през храносмилането. През това време водоразтворимите витамини в тях се разпадат поради високата над 25 градуса температура на тялото при усвояването им. При изпиването на чаша фреш съдържанието на сока достига до клетката между 15-тата и 25-тата минута - време за което всичко полезно в сока се запазва. Ето как тялото получава ударна доза витамини и минерали мигновено. След това активизира детосксикиращите си действия, които чистят шлаки и вредности, помагат в изхвърлянето на натрупвания и дори мазнини.

 

Фреш или смути е по-добре да се пие? Всяка от двете полезни напитки си има плюсове и минуси. Фрешовете достигат по-бързо до съставните части на организма, защото изискват минимален процес на храносмилане. Смутитата обаче запазват цялостта на плода, като в състава им влизат ципите, влакната и фибрите, които биха полепнали по цедката на сокоизстисквачката. (Фрешовете се правят чрез изстискване, а смутитата чрез смилане.) При смутитата обаче се изисква добавяне на течност за смилането. Всичко различно от вода (повечето се правят с млека - животински или алтернативни) може да предизвика ферментация, а оттам болки в стомаха и затруднено храносмилане. Затова смутито може да бъде полезно само когато е едно- или двукомпонентно и се състои само от плодове или зелнчуци и вода.

 

Какви фрешове е добре да се пият? Най-полезният вариант е еднокопонентният фреш - направен чрез изцеждането само на един плод или зеленчук. Тогава преминаването през стомаха е изключително бързо и не създава объркване в необходимата доза киселинност на стомашните сокове. Допустимо е да се смесват два компонента, когато става въпрос за кисели или сладко-кисели продукти - например ябълка и лимон, целина и банан, морков и портокал, но не е добре да се комбинират банан и ябълка, морков и цвекло, портокал и круша или ягода. Доматите, черешите, гроздето и много сладките плодове като праскови и кайсии винаги се приемат сами. Зелените чушки са кисели, червените - сладки. Листните зеленчуци не се броят за компонент, също като краставиците и стеблата целина (селъри).

 

Кога се пият фрешове? Фрешовете се приемат винаги на гладен стомах и е добре да се изчака първото уриниране след поглъщането им като показател, че са разградени и са изхвърлени от тялото. Чак след това смесената диета позволява хранене. По време на диети фрешвете могат да са заместител на едно или повече от основните хранения. При детоксикиращи режими те са основните хранения. Колкото по-рано е през деня, толкова по-сладки и богати на захари сокове може да се консумират. С напредването на времето сладките плодове отстъпват място на листните зеленчуци и киселите плодове, докато вечер най-добрият вариант за здрав човек е сокът от грейпфрут. Той може да се консумира и непосредствено преди лягане.

 

Ако искате да си направите скоростна пролетна детоксикация, просто преминете три дни на изхранване изцяло от фрешове. Спазвайте гореизброените правила и на финала на прочистването ще сте се лишили от натоварващи килограми, обиколки и вредни вещества, натрупани в организма. За здраве и дълголетие можете да правите това пречистване веднъж на всеки месец.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Вредната страна на фрешовете

Дори и с полезните удоволствия не бива да се прекалява.   виж още »

Детоксикация на тялото – защо да започнем още през март

Заредете тялото си с хубост за топлите дни като спазвате няколко правила за детоксикация на организма чрез правилно хранене. Отнема само 4 седмици, но виж още »

Пийте мляко и плодови фрешофе по време на бременност

Млякото гарантира по-добро израстване на костите на плода, а витамин С в плодовете пази от маточни разкъсвания по време на раждане. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта