Регистрация

Дейли Мейл: Месо и сирене да се хапват след пенсия

05 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 3159
Дейли Мейл: Месо и сирене да се хапват след пенсия

Животинските протеини състаряват тялото и повишават риска от ракови заболявания.

Преди три месеца колектив от най-видните руски кардиолози публикува доклад, според който консумацията на масло и сирене е пагубна за сърдечно-съдовата система и увеличава риска от смъртност при любителите на тези млечни продукти с над 50%. Днес пък друга група от здравни експерти препоръча от страниците на британския таблоид Дейли мейл на младежите и хората на средна възраст да ограничат маслото, сиренето и месото, ако искат да се радват на по-дълга младост на организма и да увеличат продължителността на живота си.

Според учените протеините, които се съдържат в животинските продукти (като към тях обаче не спадат рибите и морските дарове) атакуват тялото, нарушавайки баланса на вода в него. Така клетките се износват и остаряват по-бързо, а организмът става неустойчив към болести. Освен това се създава среда, подходяща за образуването на тумори и развитието на ракови заболявания. Смело звучи и изказването на журналист от редакцията, който сравнява консумацията на животинските продукти с вредата от тютюнопушенето, оповавайки се на доказателството, че онези, който си хапват месо и сирене ежедневно, повишават с 4 пъти вероятността от развитие на рак.

За правилна дозировка на животинските протеини учените препоръчват до 40-годишна възраст да се яде сирене или масло по веднъж седмично, месо – не повече от 4 пъти и 1 до 2 ястия на яйчена основа. Между 40 и 65 години, хората, които държат на здравето си трябва да намалят двойно тези количества, защото освен в застрашените групи от затлъстяване, наднормено тегло, висок холестерол и ракови заболявания, попадат и в категорията на податливите към артеросклероза и инфаркт.

Обратното – хората над 65 години е добре да си хапват месо, яйца и млечни продукти, като единственото условие е да не прекаляват с тях. Позволява им се до 150 грама сирене или две средни свински пържоли, като маслото отново не е препоръчително, но е по-добре от заместителите му на растителна основа.  Тази диета изчислява грубо приетия животински протеин за ден около 45 грама – количество, което не бива да се надвишава.

Друг аспект на изследването е свързан с протеиновата диета, която се оказва, че дори и след години може да погуби привържениците си. С течение на времето хората, които приемат много месо и млечни продукти започват а развиват тумори, като продължителността им на живот е средно с 5 години по-малка от тази на хранещите се умерено. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Защо качваме килограми с възрастта

С напредването на годините все по-лесно се натрупват килца и все по-трудно се отслабва заради намаленото влияние на кафявите мазнини. виж още »

Искате здраво сърце – забравете за маслото и сиренето

Мазните храни са една от основните причини за високо кръвно и инфаркт. виж още »

Умереното вегетарианство – ключ към дълголетието

Доказаха, че който си хапва месце по веднъж в месеца, живее по-дълго. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта