Регистрация

Дебелеенето по-смъртоносно от тютюнопушенето

14 May 2019   /   nina123   /   Видяна: 1356
Дебелеенето по-смъртоносно от тютюнопушенето

Хората с наднормено тегло са здравословно по-застрашена група от пушачите.

 

В началото на ХХI век се смяташе, че пушачите са с единия крак в гроба, но в последните години се отчита нова, по-мащабна като обхват и по-застрашена от смъртоносни болести група – тази на затлъстяващите. През 2016-а година ¼ от населението на Земята вече спада или принадлежи към „отбора“ на затлъстяващите и хората с наднормено тегло. А проучванията за възможните болести, които неразумното хранене и обездвижването предизвикват, продължава да расте.

 

13 вида рак са свързани с наднорменото тегло. Мащабно американско изследване, проведено в последните 5 години сочи, че тютюнопушенето е изместено от затлъстяването като една от основните причини за развитието на канцерогенни заболявания. 13 вида рак сс възможните причини от затлъстяване, категорична е Кристен Съливан, директор по храненето и физическата активност на Американското общество за борба с рака, цитирана от БГНЕС. Сред тях са на щитовидната жлеза, дебелото черво, яйчниците и матката, хранопровода и панкреаса.

 

Затлъстяването е основен причинител на сърдечно-съдови заболявания. Тук вече натрупаните килограми държат „приза“ за най-много заболявания с летален край. Експертите обясняват, че преди да се появят мазнините по ханша и талията, се отлагат мастните наслоявания по вътрешните органи и особено сърцето. В кръвоносните съдове се задържат остатъци от вредната храна, с която тялото не успява да се справи. И в последните години те са повече от запушванията, причинени от тютюнопушене и довели до смъртност.

 

Какво да променим в режима си, за да сме здрави? Сравнявайки цигарите и вредните храни като перспективи на „смъртния грях“ на модерните общества, определено непристойните навици на хранене започват да взимат повее жертви. Спортуването и разходките сред природа са склонни да елиминират част от вредите, които хората нанасят върху тялото си, но този вид отдих не може да даде гаранция за отстраняване на лошите въздействия. Ако човек не иска да влезе в черната статистика е нужно да спазва до досада повтаряните правила. А именно – хранете се разумно и отбягвайте фаст фууд, пържени ястия, мазни продукти, бяла захар и бяло брашно, алкохол. Хапвайте свежи плодове и зеленчуци, пийте често вода, движете се възможно най-много. Пък и ако спрете да се тровите с цигари, имате шанс да водите пълноценен и дълъг живот. Нима този шанс не си заслужава?

ПОДОБНИ СТАТИИ

Народна медицина за отказване на цигари

Билки при отказване на цигари успокояват, правят вкуса на тютюна неприятен и потискат никотиновия глад. виж още »

Българските хлапета 4-ти по затлъстяване в Европа

Отчита се тенденция към подобряване на хранителните навици на българчетата, но ще трябва да минат години, докато се постигне позитивен резултат. &nbs виж още »

Затлъстяването на българина се разраства

Всеки четвърти мъж и близо 18% от първолаците в България са затлъстели. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта