Регистрация

Да се наядем с цветове

01 Aug 2013   /     /   Видяна: 4562
Да се наядем с цветове

Цветът на храните определя техните полезни свойства.

(© Raimond Spekking / CC-BY-SA-4.0 (via Wikimedia Commons)

Освен с вкуса и аромата си, храната трябва да радва и с добрия си естетичен и апетитен вид. Оказва се, че по него можем да познаем не само дали е вкусна и майсторски приготвена, но и с какво тя ще допринесе за здравето на нашето тяло. Доказано е, че цветовете на хранителните продукти са определящи за техните полезни съставки, тъй като за пигнемтацията отговарят точно определени вещества. Ето и на какви цветове продукти можете да се спрете в зависимост от търсения ефект.

Сините и лилави храни са естествени успокоителни, обясняват експерти. Ако си хапвате патладжани, лилаво зеле, боровинки, къпини, и тъмно грозде редовно, ще подпомогнете функцията на мозъка, ще облекчите натоварената нервна система и ще активизирате мисловната дейност. Тези продукти спират развитието на ревматизъм и благоприятстват работата на пикочния мехур. Използват се като антибактериални и противовъзпалителни дейци и борци срещу безсънието. Не се препоръчват на хора с проблеми с черния дроб.

Жълтите храни имат детоксикиращо действие и подпомагат концентрацията. Ако сте претърпели нервен срив, лесно ще се възстановите с лимони, царевица, жълта чушка и леща, шафран. Ако дълго време сте преяждали с месо и потта ви започне да мирише лошо, а количеството й се увеличи, наблегнете на бананаи, пъпеши, ананаси, манго и орехи, съветват специалистите. Така лесно ще изхвърлите затлачванията.

Оранжевите продукти са извор на здраве, подсилват тялото и укрепват имунната система. Те са изключително полезни за белите дробове и консумацията им е задължителна за пушачи или хора, които работят в запрашена и одимена среда. Меда, морковите, тиквата, портокалите, оранжевите чушки, прасковите, кайсиите и мандарините подобряват еластичността на съединителната тъкан, заздравяват и разкрасяват кожата и действат позитивно на доброто настроение. Освен това имат свойство да облекчават болката.

Червените храни подпомагат кръвообращението и действат еротично. С този цвят са продуктите които съставно и психологически се докосват до сърцето. Те пречистват кръвта и заздравяват имунната система. Червеното вино и ягодите да двата най-любовни хранителни продукта. Червените меса, боровинки, доматите, репичките, чушките, ябълките, малините, черешите, дините подпомагат  работата на сърцето, а с високото си съдържание на желязо участват в образуването на червени кръвни телца.

Зелените продукти лекуват главоболие, проблеми в сърдечно-съдовата и нервната система. Ако страдате от хронично изнервяне заложете на салатките от маруля, спанак, зеле, ябълки, грах, круши и зелен фасул. Мигрената ще се откаже от вас, ако се доверите на зелената леща, бамята и зелените чушки.

 

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как се варят зеленчуци без да се скашкат и изгубят цвета си?

Правилно готвене на зелени зеленчуци за запазване на цвят и текстура.   виж още »

24-часова лунна диета при пълнолуние

Само за едно денонощие можете да свалите до килограм и да пречистите организма от токсини, като пиете само течности. виж още »

Пет храни, които свалят кръвното налягане

Заложете на зелените листа на спанака, вкусните банани, чаша прясно мляко, зърнени култури и варени картофи в борбата с високото кръвно. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта