Регистрация

Да отпразнуваш Никулден на нестандартно място

06 Dec 2013   /   nina123   /   Видяна: 2550
Да отпразнуваш Никулден на нестандартно място

В навечерието на Никулден майстор-готвачи и ученици отплаваха с кораб на кулинарно пътешествие.

Нестандартен начин за честване на Никулден избраха хора с двоен празник – пасажерски майсто-готвачи, специализирали се в направата на рибни ястия. Професията на тези мъже и жени ги прави нестранен вид моряци, които пребивават на плавателните средства за да задоволят кулинарните вкусове както на екипажи, така и на изтънчени гости. В навечерието на празника те решиха да споделят познания и опит с бъдещите си колеги – ученици от Професионалната гимназия по туризъм в град Русе.

При обстойна „лекция“ за естеството на работата, стана ясно, че готвенето на кораб изисква и съвършена предвидливост, защото ако една от съставките свърши, няма как някой от персонала да изтича до близкия магазин. Професионалистите обясниха, че лесно се свиква с клатушкането на вълните, в противовес на което готвачът трябва да има изключително точна ръка при украсяването на ордьоври и осоляването на ястия. Някой дори на шега добави, че едва ли пасажерите, проявяващи синдрома на морската болест успяват да оценят вкусните шедьоври, които се приготвят от доказаните корабни кулинарни експерти.

За да разберат каква на практика е работата на готварския екип в кораба, учениците станаха свидетели как се приготвят някои от традиционните за пасажерския вкус ястия. Главния готвач на кораб „Русе“ показа как се се прави студено предястие с риба и виенски сос, а после дойде и ступката встрани от рибното меню, когато бяха разкрити тайните на виенския Тафелшпиц – ястие с телешко, картофи, хрян и спанак.

Учениците също имаха честта да се докоснат и до ножове за направата на карвинг, които им се наложи да използват в движение. Бяха им показани основни техники за направата на украса от плодове и зеленчуци, а за финал те сами приготвяха ястия под зоркото око на своите „ментори“.

От организаторите на мероприятието – корабната българска туристическа фирма „Дунав турс“ обясниха пред журналисти, че готвенето по вода тепърва се налага като търсена и високоплатена професия. От агенцията споделиха, че нямат личната възможност да честитят на част от персонала си, тъй като някой от готвачите са отпътували за двойния си професионален празник с кораби до други европейски градове по Дунав.

В заключение всички се съгласиха с идеята, че най-вкусният шаран за Никулден е този, приготвен с любов, а едно от най-автентичните места за празнуване в деня на моряци и рибари е именно на борда на кораб. 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Как kulinarno.bg отпразнува Никулден

Един разказ с главен герой – негово величество шаранът и посрещането на гост за Никулден. виж още »

Никулден – честито на рибари и именяци

Традицията повелява на трапезата днес да има риба. Нейните люспи символизират парите, а костите й – здравето. виж още »

Цени на най-купуваните риби за Никулден

Средната цена на шарана за килограм покрай Никулден скача на 6,50 лв. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта