Регистрация

Гуанабана – природна аптека за всички болести в човека

19 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 18568
Гуанабана – природна аптека за всички болести в човека

Плодовете, познати още като сорсоп, анона ябълка или гравиола лекуват всякакви форми на рак, остеопороза, цироза и проблеми в отделителната система.

Модернизацията се развива не само в стремежа да се постигнат по-високи технологични открития, но и да се намери как природата, по своята същност, може да направи живота на хората по-дълъг и щастлив, тялото – по-силно и издръжливо на натоварвания и болести. Звучи като магия, но същевременно е факт, че съществува такова природно творение – гарант за здраве и дълголетие, а привържениците на природната медицина го обявяват за аптека, защото в листата му, цветовете, кората на ствола и плодовете могат да бъдат намерени илачи за всякакви болести, дори и такива, с които хуманната медицина е безсилна да се справи, а възможностите на „белите престилки“ са се изчерпали далеч преди тези на гуанабана.

Този плод е известен още под имената сорсоп, гравиола и анона ябълка. За негова родина се считат Карибските острови, но вирее също в Субсахарска Африка и централните части на Южна Америка. Растението представлява екзотично дърво с височина между 5 и 7 метра, с широки издължени тъмнозелени листа и подобен на ябълка плод, който тежи в узрял вариант между 2 и 5 кг. Той е прибран в кактусовидна зелена обвивка, с гладка мека кора, покрита с бодли. Сърцевината е белезникава и месеста, с ненатрапчив вкус на цитрусов плод и леки лютиви нотки.

Когато учените се захващат да описват полезните свойства на гуанабана, са изумени колко лечебни действия върху организма има растението. Сорсопът е изключително богат на почти всички витамини от групата В, като ги съдържа в пъти над количествата, в които се намират в боровинките и малините. В листата и под меките бодли се крие изобилие от калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, цинк и натрий, а също така сокове, изпълнени с витамини А, С, Е и D.

Въпреки цялата гама от хиперполезни за тялото вещества в натурален вариант необясним остава въпросът как листата и плодовете на това екзотично растение лекуват доказано 12 вида рак, между които почти всички тумори на половата система при жената и мъжа, рак на белия дроб, нелечими болести като цироза и бъбречна недостатъчност, хипертония и остеопороза. Науката тепърва се фокусира в този иновативен цяр срещу пороци, с които хуманната медицина не може да се справи, а плодът гуанабана започва да превзема все повече и повече световните пазари за здравословни храни.

Освен да се хапва в чисто състояние, в което може да бъде намерена изключително рядко, гравиолата се прави на сокове, а листата и кората на растението служат за здравословна запарка, която е полезна за метаболизма, намаля нивото на лошия холестерол, използва се като лосион за кожа при акне, изгаряния, сухота и бръчки; регулира работата на стомашно-чревния тракт, активизира мозъчната дейност.

В България намирането на кора е почти невъзможно, но онлайн продавалници за биохрани предлагат листа и сок от гуанабана. Ако искате да си кипнете чай, ще трябва да отделите около 10 лв. за 200 г сухи листа, който ще ви стигнат за направата на 20 дози. Ако пък искате да подарите на тялото си невероятната витаминозна и минерална бомба, която да повиши имунитета ви – знайте, че сокът е на цена 8 лв. за 500 мл.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Токсоплазмоза вирее по повърхността на пресните плодове и зеленчуци

Мийте добре листните зеленчуци и белете плодовете, за да се предпазите от широкоразпространен вирус по пресните храни. виж още »

Храни, които борят главоболието

Продуктите с високо съдържание на витамин В2 доказано парират болката в главата и мигрената. виж още »

Драконовият плод – здравословен, екзотичен и модерен

Сладолед и скрежина от питая – хит за лято 2013. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта