Регистрация

В Австралия вече ценят висококачествените си вина

18 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 2828
В Австралия вече ценят висококачествените си вина

Най-малкият континент спира консумацията на бира за сметка на ферментирал гроздов сок.

Австралия от край време се слави с богатите си реколти на висококачествено грозде и разкошните вина, които омайват сомелиери и ценители по цял свят години наред. Трудно може да се посочи международна винарска изложба или състезание на производители на бакхусовата напитка, чиито награди в челните места да не отплавали или полетели към континента на кенгуруто и коалата.

Наред с Франция, Италия и Канада, Австралия е един от най-големите производители и износители на елитни вина в света. В плодородните земи на Южния континент се отглеждат качествени сортове като царете на белите и червените божествени напитки – шардоне и каберне совиньон, пивката тежка сира (шираз), изтънчения коломбар, нежния ермитаж, и плътния гренаж. А списъкът далеч не свършва само с тях.

И на фона на тази добре „овинена“ австралийска карта на лозята, доскорошната статистика за потреблението на алкохол в изцяло южния континент сочеше, че местното население консумира предимно бира. И то в големи количества, защото тамошните цивилизовани люде са посочени за един от най-високо алкохолизираните народи в света, като през 2010 г. повече от 50% от населението на Австралия признава, че има проблеми с градусовите напитки.

За ценителите на ферментиралия гроздов сок бе необяснимо как на едно от местата, където се произвеждат най-добрите вина в света, консумацията на бира за глава от населението е най-висока. Статистиката за финала на 2013 г. обаче сочи прогрес към намаляване на потреблението на пиво за сметка на божествения елексир. Данните, които винопроизводители и любители от Европа и Северна Америка радушно посрещнаха, сочат че австралийците през последните 10 месеца са консумирали най-малко бира за последните 66 години и с 2,3% по-малко от изминалата 2012 г. За сметка на това потрблението на вино в страната е скочило с близо 2% спрямо 2012 г.

Затова от бранша се надяват жителите на Австралия да се заемат сериозно с производството на напитката, с която имат потенциал да превземат световните пазари, а и да наблягат върху осъвършенстването на технологии за направата на пиво, с което според експерти, нямат шанс да блеснат никога пред  Германия, Англия, Холандия и Белгия – страни с дългогодишна традиция, множество патенти на техники и разполагащи с най-добрите малц и хмел, които могат да бъдат отглеждани в естествени условия.

На приключилия само преди 2 дни международен фестивал на виното в Будапеща Австралия отново успя да блесне с разнообразие от вкусове, цветове и аромати на бакхусовата напитка. Експерти обаче твърдят, че страната има потенциал да покаже много по-добри резултати. Остава да видим с какво ще ни изненадат догодина.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Първи стъпки в избора на подходящи мезета за розе

Впечатлете гостите си с изискана комбинация между ордьовър, десерт и розе. виж още »

Вино съвети за лаици - как и с какво се поднася бяло вино

С какви храни се сервира бялото вино – първи стъпки в избора на подходящи мезета. виж още »

Бира и наденички събират 6 млн. пиячи в Мюнхен

За 180-и пореден път любители на пиво и вурстчета се събират в Мюнхен. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта