Регистрация

Въглехидратите в хляба са бич за диабетиците

07 Dec 2020   /   nina123   /   Видяна: 1718
Въглехидратите в хляба са бич за диабетиците

Експерт съветва хората с висока кръвна захар и инсулинова резистентност да спрат консумацията на каквито и да е хлябове, заменяйки ги със зърнени, картофени и други въглехидрати.

 

В редица диети за хранене при диабет, при превенция от диабет и в преддиабетни състояния е позволена умерената консумация на хляб. Препоръчва се обикновено той да е от алтернативни брашна – ръжено, типово, царевично или пълнозърнесто, ала се оказва, че това не е достатъчно, за да спре резките промени в нивото на кръвната захар, алармира диетологът Майкъл Мосли в онлайн изданието на Експрес.

 

Тъмните хлябове НЕ са по-добри за диабетиците. Въпреки че в брашната, с които се прави черният хляб, се съдържат много повече фибри и полезни вещества, в тях не липсва и простият брашнен въглехидрат. Често дори в тези продукти се добавя повече захар, за да се компенсира по-лошия вкус на иначе по-здравословната суровина. Множество хора с диабет разчитат, че тестените изделия с по-тъмен цвят са по-полезни за здравето, но невинаги е така, обяснява Мосли. Обикновено разликата е твърде малка, за да може да окаже здравословно влияние.

 

Заменете хляба с друг въглехидрат. На диабетиците, на които се позволява умерена консумация на тестени изделия, обикновено лекарите разрешават също хапване в умерени количества на картофи, боб, ориз, леща, грах и други зърнени култури. Истината е, че те са доста по-добър избор пред алтернативата с хляба, затова е добре да се превърнат в негов заместител, препоръчва експертът.

 

С какво да се замени хлябът при диабет? Най-добрите заместители на тестените изделия са киноата, ръжта, булгурът, ечемикът, елдата и кафявият и черният ориз. Те са с нисък гликимичен индекс, като същевременно съдържат въглехидрати, които ще донесат усещане за ситост и пълноценно хранене. Ако човек свикне да ги приема вместо хляб, определено ще направи услуга на здравето и тялото си, дори и да не е застрашен от диабет.

 

При диабет яжте винаги въглехидратите в комбинация с мазнина и протеин. Ако въглехидратите се хапват самостойно, те бързо ще предизвикат покачване на нивата на кръвната захар. Затова е добре да се комбинират с други храни, които да забавят разграждането и усвояването им. Добре е към гореизброените алтернативи на хляба да се сервира месо или млечен продукт, зеленчук с мазнина и по желание яйце. Така храната бавно ще освобождава въглехидратите в кръвта, като не предизвиква резки промени. Така гладът ще настъпи по-бавно, а засищането ще се появи при погълнато по-малко количество храна и калории.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Какво не се яде при опасност от диабет

Въглехидратните продукти, хидрогенизираните мазнини и заседяването отключват диабета.   виж още »

Боб и леща пазят от диабет

Зърнените култури съдържат полезните вещества от пшеницата и картофите, но са лишени от техните захари и мазнини. виж още »

Пълнозърнест хляб за борба с холестерола

Пълнозърнестото тесто предпазва от напълняване и развитие на диабет и дарява на тялото витамини и минерали. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта