Регистрация

Вега тест – какво измерва и как се прави

17 Mar 2014   /   nina123   /   Видяна: 5242
Вега тест – какво измерва и как се прави

Електродермалното тестване на поносимостта към храни е спорна модерна практика, на базата на която се съставя индивидуална диета.

Мненията за вегатеста по отношение на определяне на група от храни, които даден човешки организъм не разгражда или отхвърля, са най-разнообразни, а най-съмнителното в тази ситуация е, че няма представителна медицинска организация, която да е публикувала където и да е по света становише за употребата на този уред за диагностника. Множеството проверки категорично доказват едно – има хора, които се чувстват доволни от електродермалния метод на определяне на хранителния режим, но има и такива, които споделят, че направения опит е горчиво разочарование в житейския им път.

Общо взето нещата са на кантар – по коментари във форуми, разбира се, защото както вече споменах, безпристрастна официална информация няма. Няма също описание някога да е навредил по някакъв начин на някого. И за да имам по-добра представа за начина, по който протича теста, както и за информацията, която дава и нейното ниво на достоверност, реших да се подложа на него, за да мога да обясня на всеки раздвоен в идеята да си го направи, за какво ще си даде парите.

КОЛКО СТРУВА ВЕГА ТЕСТ?

Не се притеснявайте. За разлика от професионалните кръвни тестове за поносимост към храни, които в Европа се правят единствено и само в германска оторизирана лаборатория и струват четирицифрено число, вега тестът ще ви накара да се бръкнете за между 25 и 50 лв. в зависимост от салона и образованието на провеждащия го. Моят бе направен в малко студио на скъп столичен квартал от специалист за 35 лв. Ако цената ви притеснява, то не се смущавайте да говорите предварително с човекът, който ще го ръководи.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ВЕГА ТЕСТ?

Това описание сигурно ви е попадало с други думи и по други сайтове, но повярвайте, да чуете повече от него ще е доста трудно. Най-общо казано това е електродермален метод за установяване непоносимостта на тялото към определени хранителни продукти. Тестът дава информация дали организмът ви разгражда дадени храни или не, като онези, които попаднат в забранения ви списък, не бива да се консумират в следващите 6 месеца. След това можете да си направите повторен вега тест, за да се установи как отношението ви към продуктите се е променило. (Интересно ми е дали ако днес – ден по-късно, отида и си направя вега тест на друго място и при друг човек, резултатите биха били същите...)

КАК СЕ ПРАВИ ВЕГА ТЕСТ?

Разбрах, че има различни методи на провеждането му, но най-общо казано – сядате на един стол с изпънати напред крака, в едната си ръка стискате (но не силно) метален проводник, а другата подавате на специалиста. Той ви натиска по определена точка, описана в акупунктурното лечение с метален писец. В моя случай точката бе на палеца на дясната ръка около 0,5 см вдясно и надолу от нокътя. Разбрах, че на всички пацианети в това студио теста е бил направен този ден върху тази точка. Натискът не е болезнен, но след време мястото леко се натъртва и е поносимо неприятно.

Електронната система освен към пациента се свързва към подобна на револверен барабан метална купа, в която се поставя ампула с проба от дадения продукт. Пробите са около 150, затова помнете, че процедурата ще отнеме приблизително час. Не се усеща преминаващия по вас електрически заряд – единственото, което ще почувствате са натисканията с металния писец по избраната от специалиста точка. Кабелите от писалката, металния предмет, който държите и барабана с пробите са свързани към машина, която отчита резултата. Още в началото на сеанса водещият ви предупреждава, че иска да се концентрирате. Затова и тестът се спира  на приблизително всеки 15-тина проби и следва по минутка-две за хранителните ви навици. Странно е, че в моментите, в които не бях изцяло духом на стола си, въпреки че на пръв поглед не личеше да съм замислена, жената правеща пробите, ме караше да се съсредоточа. Явно има някакви индикации.

ОТЧИТАНЕ НА РЕЗУЛТАТИ ОТ ВЕГА ТЕСТ:

Хранителните продукти, които се изследват, са разделени в няколко групи и обхващат почти всичко, което съвременния българин слага в устата си. Върху картата, на която са изброени със зелен химикал се отбелязват тези, които можете свободно да ядете, защото се разграждат, с жълт – онези, които не е добре да се ядат, особено по време на силни емоции, защото тялото реагира двойнствено на тях и с червено – продуктите, които не разграждате и не бива да включвате в менюто си. Не се притеснявайте, от около 150 тествани субстанции, средно се изваждат по 10-тина, които може да са както любимите ви ястия, така и нещо, което много рядко консумирате. Това няма значение. В края на теста ще получите своята карта, плюс препоръки какво да промените в хранителния си режим. Аз лично искам да сваля 8 килограма, защото харесвам кльощави тела. Затова ми съставиха подробен план на храненията. Братовчедка ми, която си направи теста 3 часа по-рано се размина само с препоръки, защото е доволна от фигурата си. Явно за всеки е индивидуално.

ПОДОБНИ СТАТИИ

Коремните балони вече се поставят безоперативно

Балон в корема бори апетита и затлъстяването без да изисква операция. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта