Регистрация

Ваксината срещу COVID-19 не търпи алкохол

18 Dec 2020   /   nina123   /   Видяна: 2110
Ваксината срещу COVID-19 не търпи алкохол

Месец алкохолни пости и умерена консумация в следващата половин година ще позволят на ваксината срещу COVID-19 наистина да действа.

 

При старта на COVID-19 пандемията се появиха нови възславящи българската ракия и родни вина митологизми. Ниската заболяваемост в началото и средата на 2020 г на Балканите разпали мненията, че местните алкохолни напитки са основата на балканския естествен имунитет. Изследвания показаха, че няма нищо вярно в твърденията, ала привържениците на чашката продължиха с наплива от остроумия. Разнесе се мълвата, че българската ракия е най-лесният начин за бърз тест – просто при отпиване трябва да се усети вкусът и ароматът ѝ, което е сигурен показател, че всичко е наред. После шеговити езици обявиха, че руснаци са открили ваксина срещу КОВИД-19 чрез размяна на буквите и тя се казва ВОДКИ-19. Не е нужно да се обяснява, че тези хрумки са просто в рамките на шегата.

 

Алкохолът убива действието на ваксината срещу COVID-19. За съжаление на мнозина анонимни алкохолици и славни пиячи това откритие е научно потвърдено. В интервю за в. „Вечерная Москва“ наркологът Алексей Казанцев обяснява, че консумацията на алкохол намалява с до 80% силата на действието на ваксината и с до 70% нейната продължителност. Или както заключва специалистът в края на интервюто - „ако планирате да пиете, по-добре не се ваксинирайте“.

 

Смесена с алкохол ваксината срещу COVID-19 може да доведе до смърт. Освен че ефективността силно се понижава, при смесване на питиета и дългоочакваната възможност за превенция се наблюдават множество странични реакции. Сред най-често срещаните и отчетени са общ срив на имунната система, анафилактичен шок, замайване, припадъци и загуба на съзнание, слабост и отпадналост, болки в стомаха. Списъкът е достатъчен, за да вразуми и по-големите привърженици на чашката. Но експертът обяснява, че преди и по време на ваксината въобще не трябва да има алкохол в тялото, защото тежките състояния са именно в първите дни след ваксинирането.

 

Колко време не трябва да се пие при ваксина срещу COVID-19? Казанцев обяснява, че тялото трябва да е напълно изчистено от алкохол, което означава, че консумацията му трябва да се спре две седмици преди деня на ваксината. Следващите две седмици пък са критични и тогава също не бива да се близва и глътка. После може леко да се разхлабят алкохолните пости.

 

Алкохол и COVID-19 ваксина. След един месец без никакъв алкохол, ваксинираният може да си позволи между 80 и 180 мл бяло вино или шампанско на ден, в зависимост от пол, възраст и здравословно състояние, като е добре да не бъде редовен всеки ден, съветва експертът. Дори и тези дози има шанс да понижат ефективността на ваксината, но не и в опасни граници. За твърд алкохол трябва да се забрави изобщо, а червеното вино да фигурира като глътка-две към храната. Позволени са до 330 мл бира дневно. И с това се изчерпват възможностите за вдигане на тост. А митовете за народната ракия и братската водка като естествени защитници срещу коронавируси могат безславно да потънат в миналото.

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

ZCS: Правилно хранене пази от Covid-19 и усложнения

Плодове и зеленчуци, варива и мазна риба намаляват риска за заразяване с коронавируси и помагат да се избегне хоспитализация при среща на организма с виж още »

Да предпазим кухнята от коронавирус

Дизенфекцията на плотове и опаковки и доброто измиване на храните предпазват от инфекция с коронавирус в дома.   виж още »

Остани вкъщи, но се храни разумно

Застояването у дома забавя метаболизма, предизвиква запек, натрупване на мазнини и килограми. Как да преборим с храна този ефект?   виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта