Регистрация

Български хранителен експерт изготви правилното меню за първолака

17 Sep 2013   /   nina123   /   Видяна: 2771
Български хранителен експерт изготви правилното меню за първолака

Най-важното е детето да закусва вкъщи, а сладкишите и снаксовете за десерт да бъдат заменени с плодове, обяснява проф. Донка Байкова.

По повод първия учебен ден и влизането на 63 000 дечица за първи път в класните стаи репортер на в. Стандарт се поинтересува как трябва да подходят родителите на „двукраките зайци“ по деликатния въпрос с изхранването на мъниците си по време на образователния ден. С полезна информация за всички майки и бащи, чиято рожба вече ще яде сама в училище, на помощ се притече експертът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

Експерът обяснява, че именно началните класове в школото, когато мъниците сменят зъбките си с постоянни, са ключовите години за изграждането на правилни хранителни навици. До сега в детски градини, забавачки и в семейната среда децата не са подбирали сами какво да ядат, а всичко им е било сервирано под формата на стриктно меню, съобразено с техните естествени нужди. С прекрачването на училищната порта обаче малчуганите влизат в два много деликатни периода от своето развитие – интензивния растеж на костната система и крайното доиграждане на вътрешните органи, както и самостоятелните действия относно собствената си прехрана. Ясно е, че ако тя не е правилна, грешките могат да повлияят на здравето на младия човек.

Експертът е притеснен, че в големите междучасия, наред с традиционните чаша мляко и плод, които се раздават за първолаците, вървят и пържени, мазни и тежки тестени закуски – все храни, които са вредни, особено за подрастващия организъм. Затова проф. Байкова съветва родителите да нахранят детето си преди да го оставят в школото, така че 2-3 часа по-късно то да успее да се засити само с мляко и плод. Освен това, когато яде вкъщи, десертите като торти, сладкиши и сиропирани със захар изненади е добре да се заменят също с плод или подсладено мляко. Хранителният експерт съветва да не се позволява на мъниците да ядат по-често от веднъж седмично сандвичи, торти и пасти, туршии и купени хрупки в пликче. Детето трябва да се храни по пет пъти на ден, като три от ястията да са основни и две периферни. Най-важните продукти, които трябва да присъстват в менюто, са млечните, плодовете и зеленчуците.

Като примерна закуска проф. Байкова препоръчва пълнозърнест хляб с масло и сирене, а за напитка прясно мляко, айрян или плодов фреш. Тя съветва всички майки да забравят рецептите си за домашни бухтички и понички, за мекици и баклавички, ако искат детето им да се развива правилно.

На обяд трябва да се набляга на нетлъстите меса, бедните на мазнини ястия, риба, пилешко без кожата, изкиснато сирене или друг любим млечен продукт без добавяна сол, гарнитури от печени зеленчуци, картофи или ориз. Яйцата за седмица не трябва да са повече от 5. Храненето може да завърши отново с десерт от мляко и плод.

Вечерята, както при възрастните, така и при мъниците, трябва да е скромна. Според експерта последното за деня ядене ще е достатъчно и пълноценно дори и да представлява само салата от пресни зеленчуци с бучка сирене или чаша мляко преди сън.  

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

EatWell - българско изобретение вкарва диетолога в смартфона

Приложение за смартфони дава идеи кога с какво да се храним, за да пестим време и да се грижим за здравето си. виж още »

Затлъстяването на българина се разраства

Всеки четвърти мъж и близо 18% от първолаците в България са затлъстели. виж още »

Цветни етикети предупреждават диабетици в избора на храни

Червено, жълто и зелено ще показват колко точно е полезен даден продукт в хранителната верига. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта