Регистрация

Бременните трябва да си хапват месо и риба

15 Aug 2013   /   nina123   /   Видяна: 3018
Бременните трябва да си хапват месо и риба

Разнообразното хранене по време на бременност и спокойствието на майката са важни гаранти за здравето на бъдещото дете.

Бразилски учени потърсиха кои са най-полезните за майката и бебето храни, които жената трябва да си хапва по време на бременност и как те влияят на развитието на плода и здравето на родителката.

Оказва се, че двете най-полезни храни за жената, решила да се сдобие с дете са рибата и най-вече сьомгата и изчистеното от сланина месо. Изследователите изхождат от проблема, че по време на бременност майката е доста неспокойна, често има изблици на депресия или повишена нервност, а крайния резултат от всички тези притеснения е преждевременно раждане. Причина голяма част от бебетата в днешно време да се появяват по-рано на бял свят без видими проблеми при протичането на бременността е именно майчината емоционалност. А омега – 3 мастните киселини имат успокоително влияние над нервната система.

Червените меса, които обаче не са мазни, помагат за регенерацията на кръвта и правилното кръвообращение, което е важно, за да се доставят на плода нужните му за развитието и растежа компоненти, погълнати от майката. Тя от своя страна трябва да се храни разнообразно и да знае, че в този деликатен за жената период не е време за отслабване и подържане на фигурата.

Приоритетни в менюто й също трябва да са плодовете и зърнените култури. Бобените супи и салати са богати на витамини от групата В. Същото важи и за пълнозърнестия хляб и варения ориз. Млечните продукти и най-вече сиренето съдържат калций, който трябва на плода при образуването на костната му система. Зелените листни зеленчуци пък ще помогнат при борбата със стреса, както и ще доставят на матката необходимото й количество витамин С. Богати на него са и портокалите, които подпомагат правилното протичане на нервните импулси.

За финал учените препоръчват да се намали консумацията на мазни храни и тежки сладкиши, защото е доказано, че дори и в ембрионална фаза, те могат да причинят затлъстяване в бъдещ период на детето.  

 

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Мит е, че по време на бременност трябва да се яде повече

Жени рискуват да развалят фигурата си завинаги, смятайки, че докато са бременни трябва да се хранят с двойни дози и да спрат физическата активност. виж още »

Здравето на бебето зависи и от храненето на мъжа

Менюто на бащата преди да се направи бебето определя нормалното развитие на детето. виж още »

Брюкселско зеле за бъдещи майки

Зеленчукът е богат на натурална фолиева киселина и намаля риска от спонтанен аборт. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта