Регистрация

Кои са модерните храни през 2022 г

13 May 2022   /   nina123   /   Видяна: 1608
Кои са модерните храни през 2022 г

Хранителната тенденция е насочена към хапването на повече зеленчуци, био продукти и загърбване на вредните хранителни навици.

 

Към средата на всяка година foodpanda прави проучване за тенденциите в поръчките на хората. Според последните публикации на сайта на компанията, клиентите на доставчиците на храна за вкъщи и офиса се увеличават. Техните претенции обаче правят рязък завой и вместо традиционните пица, сандвичи, пържени картофки, кексчета и курабии, все повече се залага на здравословни продукти и ястия. Ето и кои са основните групи храни, които са повишили търсенето, за да се очертаят като тенденция в храненето на модерния човек.

1. Салати. Все по-често богатата и пищна салата се определя като основно, особено от дамите, които обичат да обядват зеленчуци, комбинирани с печено месо или варени картофи. Мъжете предпочитат салатата си за вечеря, но понякога са склонни да поръчат повече от една порция само за себе си. Впечатление прави, че любителите на фаст фууд, пържени картофи и тестени изделия си изграждат навик да поръчват салата към вредните храни, които са свикнали да консумират. А понякога намаляват грамажа на висококалоричните си вкусотии, замествайки част от тях с полезен зеленчук.

Вижте любимата ни рецепта за домашна салата от листни зеленчуци с ядки, сушени плодове и ягодов сос

2. Био продукти. Наблюдава се тенденция на засилено търсене на месо и субпродукти от свободно отглеждани или пасищни животни. Може би човечеството проумява, че хормоните, с които се хранят и инжектират птиците, свинете, зайците и добитъкът се отразява на здравето в дългосрочен план. Клиентите са склонни да платят с до 40% повече за същото количество салата, пържола или сирене, но направено от био суровини.

3. Полезни и модерни хранителни добавки. Друга тенденция през 2022 г. в храненето е търсенето на полезни добавки. Все повече се ценят салати и шейкове с добавен растителен и природен протеин, семена чиа, киноа и спирулина. Тачени са още добавките от соеви и растителни кълнове, предястията с полезни варива като боб, леща, нахут. Предпочитат се десерти без захар, с кокосово масло, с овесени ядки и алтернативни брашна. Особено се ценят сладкишите и напитките с естествени заместители на захарта, а поръчките на прясно изцедени плодови и зеленчукови напитки са се повишили с 20% спрямо 2020 г.

Рецепта за салата от домати и спанак с киноа и варени яйца

4. Диетичните менюта са на мода. Много заведения за хранене, уловили тенденцията, създават специални диетични менюта, в които отделните компоненти са балансирани спрямо някои от практикуваните съвременни диети. Така на мода стават кето менютата, които са тотален хит през изминалите 5 месеца. Търсят се още вегетариански и вегански менюта, високопротеинови тристепенни основни, както и храни без добавени сол, захар, мазнини. Тачат се ястията без пържене, глутен, прости въглехидрати.

Ето рецепта за безглутенови кето палачинки с плънка от месо

5. Морски дарове и веганска кухня. Дали поради стремеж към здраве и свеж външен вид или заради множеството кампании за защита на природата, впечатление прави и увеличеното търсене на безмесни ястия. Предпочитанията са мазните меса да се заменят от риба и морски дарове, сирена, ядки и варени яйца. От Foodpanda заключват, че модерният човек постепенно преминава към полезно и природосъобразно хранене и се научава да цени връзката на хората със земята и екологичната и чиста продукция.

Здравословна и нискокалорична пълнена пъстърва, запечена във фолио

 

ПОДОБНИ СТАТИИ

Родители поръчват обяд на децата си онлайн

Училищен обяд с продукти по БДС се поръчва и плаща от родителя в онлайн столова.   виж още »

Библейската диета се възражда в принципите на модерното полезно хранене

Яденето на семена, пълнозърнести хлябове, морски деликатеси и умерено количество месо, както и задължителното присъствие на вино на трапезата ни правя виж още »

Драконовият плод – здравословен, екзотичен и модерен

Сладолед и скрежина от питая – хит за лято 2013. виж още »

КОМЕНТИРАЙ

anonymous

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта