Регистрация

Черно суфле с бял шоколад



Черно суфле с бял шоколад
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 3590

Лава кейк с бял шоколад и тъмна кексова обвивка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 31.01.2018

Това НЕ е суфле, подчертава неколкократно Стоян Сейменски, когато започва да готви този сладкиш, който всички ние сме свикнали да наричаме именно суфле или лава кейк. Да - това е онова любимо десертче с много шоколад, което представлява малко кексче с течна сърцевина. В тази рецепта обаче е още по-изящно, защото сърцевината на наричаното от някой "негърче" е бяла. Оказва се, че хич не е сложно да се постигне.

Първо на водна баня се разтопяват заедно черен шоколад и масло. Пропорцийте са лесни за запомняне - за 4 суфлета се използва 100 г масло, 100 г тъмен шоколад, 2 яйца, 2 жълтъка, 60 г пудра захар и 60 г брашно. Докато маслото и шоколадът се превръщат в изкусителна сладка течност, се заемаме с останалата част от готвенето. В купа се разбиват с миксер яйцата и жълтъците със захарта. След това към тях се добавя маслената смес, а накрая постепенно се вкарва и брашното като вече НЕ се бие с миксер, а с тел или на ръка.

Купички за суфле се намасляват и се "набрашняват" с какао. В тях се изсипва сместа. В средата се слага по 2-3 парчета бял шоколад, натискат се леко с пръст, колкото да започнат да потъват и суфлетата се прибират в хладилник за около час. След това директно скачат в загрятата на 180 градуса фурна, за да се запекат за 10-тина минути. Когато ги вадите, в средата на кексчето все още трябва да личи леко течен център.

Сладкишчето се сервира поръсено с какао на прах или пудра захар и в компанията на топка сладолед. Хапва се с малка лъжичка.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 35 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта