Френска супа от леща с доматен сос
Гъста супа от леща по френски.
Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин
 - 2 скилидки чесън
 - 1 голяма или 2 малки глави лук
 - 2 стръка целина (дръжки от растението)
 - 1 голям или 2 по-малки моркова
 - 250 мл доматен сос
 - 250 г леща (зелена или кафява)
 - 500 мл вода
 - сол и пипер
 
Начин на приготвяне:
* Тази супа е с гъстотата почти на яхния. Ако ви се струва прекалено гъста на финала, добавете няколко лъжици вода или зеленчуков бульон и кипнете.
1. Настнете лука, моркова и чесъна. Сгорещете зехтина в тенджера и изсипете тези три компонента. Пържете 2 минути на силен огън и още 15 минути на слаб към умерен. Лукът трябва да покафенее. Чак тогава се преминава към следващата стъпка.
2. Налейте доматения сос и изчакайте да кипне. През това време измийте лещата.
3. Изсипете и лещата, добавете целината и водата и захлупете под капак. Нека се готви така 35 минути.
4. С лъжица оберете половината твърдо съдържание на супата и го прехвърлете в купата на пасатора. Пюрирайте и върнете обратно в тенджерата.
5. Добавете сол и пипер на вкус. По желание налейте малко вода или бульон и кипнете отново.
6. Сервирайте топла или студена - и в двата варианта си има чар.



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ