Регистрация

Традиционна кипърска питка с черни маслини и портокал

Традиционна кипърска питка с черни маслини и портокал
Средно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 6089

Островитянска рецепта за печена питка с цели маслини, лимонов сок и ароматни подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 кг бяло брашно
  • 2 ч.ч. черни маслини без костилките (цели или разполовени)
  • 300 мл зехтин
  • 350 мл прясно изцеден портокалов сок
  • 1 голяма глава лук, нарязана на едро
  • 1 връзка пресен кориандър или магданоз по избор
  • 2 пакета бакпулвер
  • джоджен на вкус

Начин на приготвяне:

1. Пресейте брашното и замесете тесто, като добавите в него бакпулвера, зехтина, портокаловия сок, маслините и лука, нарязан на ситно.

2. Може да се окаже, че има нужда и от малко вода – ако е така, нека бъде със стайна температура.

3. Добавете свежия кориандър/магданоз и месете за 5-8 мин. до получаването на  сравнително сухо тесто, което обаче може да се меси с ръце и е абсорбирало цялото брашно.

4. Намазнете дъното на кръгла та тава с няколко капки зехтин и след това поръсете с щипка брашно, като потупате тавата така, че брашното да се разстели върху мазнината, без да го докосвате.

5. Изсипете вътре тестото, но не го месете, а просто го натиснете с пръсти, за да се разстели в съда.

6. Поръсете отгоре с джоджен на вкус и оставете да се пече в средата на предварително загрята на 180 градуса фурна минимум 40 минути и максимум 55 в зависимост колко препечен обичате хляба.

7. Можете да сервирате като акомпанимент към месо, за закуска или пък предястие.

месене на лесен хляб с маслини, лук и ароматни подправки

домашна питка по оригинална гръцка рецепта

хляб с цели черни маслини и портокалов сок

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта