Тофу с растителна сметана и гъби
Веганско ястие със соево сирене в сметанов сос с печурки и лук.
Необходими продукти:
- 200 г тофу (соево сирене)
- 200 мл растителна сметана за готвене
- 1 глава лук
- 200 г пресни печурки
- 3 с.л. зехтин
- 2 с.л. соев сос
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- лют пипер по желание
- черен пипер на вкус
- сокът на половин лимон
- пресен лук, магданоз или кориандър за украса
- варен ориз за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Нарежете тофуто на кубчета и го изсипете в чаша.
2. Смесете лимоновия сок със соевия сос и половината червен пипер и залейте сиренето. Оставете да се маринова за поне 40 минути.
3. Нарежете лука на тънки колелца, сгорещете 1,5 с.л. от зехтина в тиган и запържете лука до златисто. Добавете останалия червен пипер и разбъркайте.
4. При лука изсипете сиренето с все маринатата и гответе като обръщате кубчетата от всички страни докато хванат коричка.
5. Почистете гъбите и ги нарежете на тънки полумесеци. В друг тиган сгорещете осталата мазнина и запържете в нея гъбите за 2 минути. Овкусете ги със сол и пипер и махнете от огъня.
6. Изсипете гъбите в тигана при тофуто и залейте със сметаната. Гответе още 2 минути все на умерен огън.
7. Поднесете ястието върху канапе от варен бял ориз и по желание поръсете с наситнен пресен лук или магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ