Телешки език със зеленчуци
Яхния от телешки език в доматен сос с целина и лук.
Бон Апети
Излъчен на 19.06.2018
Вкусна яхния с телешко и зеленчуци готвят Лора и Стоян, като правят манджа от телешки език в доматен сос с маслини, бяло вино, лук и целина. Получава се апетитно топло основно, което можете да поднесете с картофено пюре, варен ориз или любимия хляб за топкане.
Първо трябва да се свари телешкия език. Сложете го да ври в компанията на скилидки чесън, парче лук, дафинов лист и морков. Не солете. Тъй като трябва да се обели докато е още топъл, а готвенето му отнема около час, можете да се захванете с останалата част от направата на ястието, за да не губите време.
Маслините се рзполовяват, лука се реже на полумесеци, целината - на неголеми парчета, а чесъна и мащерката се наситняват. В тенджера се сгорещява зехтин и в него се запържват лука, целината и чесъна. След това се налива бяло вино, добавя се сол и се оставя докато алкохолът се редуцира. Следва добавка от брашно, доматен концентрат и маслините. Бърка се докато брашното се разпредели в ястието без да остават бучки. Налива се от бульона от варенето на езика. Прибавят се доматите, половината от мащерката, сол и пипер на вкус. Оставя се да къкри под капак на слаб огън за 20-тина минути.
През това време готовият език се обелва и нарязва на кубчета. Ако правите картофено пюре, можете вече да намачкате картофите с малко зехтин, сол и мащерка. Кубчетата език влизат в ястието, готви се още малко и се сервира с пюрето и хляб по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ