Тайландска супа с тофу и риба
Супа с гъби, скариди и рибен сос.
Необходими продукти:
- 4 ч. ч. вода
- 1 ч. ч. чери домати
- 1 консерва сламени гъби (по-лесно ще ги намерите в замразен вариант във витрината със замразени полуфабрикати)
- 1 стрък лимонена трева
- 1 опаковка тофу
- 12 малки скариди
- чесън
- калган (корен; по желание)
- 2 с. л. рибен сос
- 1/2 лайм (за сок)
- 3 - 4 листа от кафир лайм
- люта чушка
- сол
Начин на приготвяне:
1. Кипнете водата заедно с лимоновата трева*, смляния чесън, калгана (тайландски бял джинджифил), листата от кафир лайм (налязани или смачкани, за да са по-ароматни), смляната люта чушка, рибения сос и солта.
*Лимоновата трева можете да разрежете на три и след това я притиснете с тъпата страна на ножа, за да отдели аромата си, а и да можете лесно да я извадите после, защото тя не се яде.
2. Прибавете във водата гъбите, тофуто и доматите (нарязани на 2). Кипнете.
3. Прибавете прясно изцедения лимонов сок и скаридите. Скаридите могат да бъдат предварително сварени, замразени или пресни. Кипнете или варете докато скаридите са напълно готови, т.е. няколко минути в зависимост от големината на скаридите.
4. По желание: прибавете лют пипер, за да стане по-пикантна супата или ситно нарязана зелена чушка.
За по-мързеливите: Сложете всичко в тенджерата, кипнете/сварете и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ