Регистрация

Сиропиран сладкиш с ябълки и карамел



Сиропиран сладкиш с ябълки и карамел
Лесно   |   Порции 8-10   |   Видяна: 2476

Бабиният кекс с плодове и карамелен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Влизаме в кухнята с Милена, за да направим един кекс с карамелен сироп по бабина рецепта. Нужни са ни малко продукти и сравнително малко време за приготвяне. С плодовете, които използваме за сладкиша може да се импровизира според вкуса и сезона, но стъпките за направата му трябва да се спазват стриктно.

Първо се обелват и нарязват плодовете, като се почистват внимателно от костилки и семки и се изтъняват на полумесеци. Ако са ябълки, след това се заливат с малко лимонов сок, за да не потъмнеят. После се прави кексовата смес от бяло брашно с яйца, захар и бакпулвер. Накрая приготвяме и карамела като в тавата, в която ще печем сладкиша разтапяме масло и добавяме чаша захар. Бъркаме докато сместа започне да става златиста. След това върху нея, докато е още топла, редим плодовете и отгоре заливаме с кексовото тесто. Вкарваме във фурната и след 40 минути печене вадим страхотен кекс. Но това не е всичко.

След леко охлаждане десертът се обръща и се вади от тавата. Той има апетитна твърда горна коричка от вече стегналия се карамел, изпод която надничат запечени плодове. Сипваме малко топла вода в тавата, където се е пекъл кекса, изчегъртваме хубаво полепналия карамел и с получения сос заливаме плодовия пай. Така се получава апетитен сироп. Можете да поднесете с резени пресни плодове, сметана или сладолед. Украса от пудра захар не е добре да се прави, защото влагата на сладкиша ще обезцвети белия прах и той няма да си личи.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта