Салата с цикория и рокфор
Топла салата с цикория, сладък чесън, крутони, бекон, сирене и горчица.
Необходими продукти:
За сладкия чесън:
- 20 скилидки чесън, обелени
- 1 ч.ч. мляко
- 1 с.л. захар
- 2 с.л. масло
- сол
- прясно смлян пипер
За крутоните и бекона:
- 250 г дебело нарязан бекон, нарязан на кубчета от по 1 см
- 1 ч.ч. хляб, без коричката, нарязан на кубчета от по 1 см
- 3-4 с.л. мазнина от бекона
За дресинга с горчица:
- 1 лук шалот, фино нарязан на кубчета
- 1 с.л. дижонска горчица
- 2 с.л. червен винен оцет
- 5 с.л. зехтин Еxtra virgin
- щипка сол
- ¼ ч.л. прясно смлян пипер
За салатата:
- 1 глава цикория, измита и подсушена
- ½ ч сирене рокфор, натрошено
- прясно смлян пипер
Начин на приготвяне:
На сладкия чесън:
1. Сложете чесъна и млякота в тенджера с дебело дъно на средно-силен огън и оставете да заври.
2. Варете за 3 мин.
3. Свалете от огъня.
4. Отстранете млякото и заделете чесъна.
5. Смесете захарта и маслото на умерен огън.
6. Прибавете чесъна и запържете до омекване и леко карамелизиране на скилидките.
7. Овкусете със сол и пипер.
8. Заделете.
На крутоните и бекона:
1. Загрейте фурната на 180°С.
2. Запържете бекона в тиганче до хрупкавост.
3. Свалете от огъня и отцедете бекона върху кухненска хартия.
4. Заделете около 3 - 4 с.л. от мазнината от бекона в тигана.
5. Прибавете нарязания на кубчета хляб и разбъркайте, така че да се покрие.
6. Овкусете със сол и пипер и прехвърлете в тавичка за печене.
7. Печете 5 мин. или до леко покафеняване.
8. Заделете.
На дресинга:
1. Смесете лука шалот, горчицата и оцета.
2. Постепенно прибавете зехтина, като разбивате до хомогенност.
3. Овкусете със сол и пипер.
4. Заделете.
За да поднесете:
1. Накъсайте надребно цикорията.
2. Сложете в купа за сервиране и заделете на стайна температура.
3. Сгорещете бекона в малко тиганче на средно-силен огън.
4. Прибавете крутоните и след това дресинга.
5. Разбъркайте за 2 сек. и изсипете върху салатата. Разбъркайте хубаво.
6. Поднесете салатата в отделни чинии, поръсена с натрошен рокфор, сладък чесън и прясно смлян пипер на вкус.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ