Регистрация

Родопски клин с масло и сирене



Родопски клин с масло и сирене
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 3246

Родопска баница с овче сирене и ориз.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 20.12.2017

Традиционният български клин представлява подобие на баница или народен пай с плънка от ориз, яйца, сирене и много масло. Тестеното изделие е неразделна част от нашенската родопска кухня, въпреки че начините, по които се прави клин, са десетки и всяко семейство от Родопите си има своя рецепта. Ето един вариант, показан от Лора и Стоян, при който имаме вкусна оризова баница с ароматно овче сирене и много масло.

Оризът се сварява до полуготовност и се охлажда. Замесва се тесто без набухватели - от брашно, оцет, сол и вода. Оставя се да почине половин час и след това се разделя на две топки, като едната е малко по-голяма от другата. Топките се разточват на тънки кори.

В купа се разбиват яйца с щипка сол, след това при тях се натрошава сиренето. Отцеденият от водата на варенето ориз се смесва с разтопено масло, а после се залива с яйчената смес. По-голямата кора се разстила по дъното, стените и част от външността на обилно намаслена тава с високи бордове. Вътре се изсипва плънката, която отново се покапва с масло. Отгоре се захлупва с втората разточена кора и след това се завиват крайщата и се намаслява обилно. Как точно се запечатват корите - гледайте във видеото.

На финала печем за 30 минути в предварително загрята на 190 градуса фурна, обръщаме баницата и допичаме за още 15 минути. А после е време за хапване.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари (5)

5 отлична
3
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта