Ризото с месо от пилешки бутчета
Ориз по италиански с пилешко месо, пармезан и бяло вино.
Необходими продукти:
- 1 с.л. олио
- 20 г масло
- 60 г лук
- 300 г месо от пилешки бутчета без кожа и кости
- 320 г ориз
- 125 мл бяло сухо вино
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер или 2/3 ч.л. бял пипер
- 700 мл пилешки бульон
- 50 г настърган пармезан
- листата на 4-5 стръка пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Лука наситнете, а пилешкото месо нарежете на малки кубчета. Пригответе си бульона в касерола, за да се подгрее, защото е добре да се добавя врял в ястието.
2. Изсипете олиото в голям тиган с незалепващо покритие и пуснете на умерен огън. Още преди да е съвсем загряло добавете маслото и оставете да се разтопи.
3. Добавете лука щом мазнината се е сгорещила и гответе и бъркайте 3 минути. След това добавете пилешкото и бъркайте още 5 минути.
4. Прибавете ориза без да го миете, размешайте и сипете виното. Изчакайте да попие в ориза. Налейте около 100 мл от врелия бульон. Добавете сол и пипер и размешайте.
5. След като зърната абсорбират тази част от бульона хубаво, сипете още толкова. Трябва да добавяте 5 пъти бульон, като размешвате след всяко наливане и изчаквате да се абсорбира преди да сипвате следващата доза. Така се приготвя истинското ризото.
6. Когато и последният бульон е изпит от ориза, добавете рендосания пармезан, спрете огъня и разбъркайте хубаво. Оставете на котлона още няколко минути.
7. Поръсете с пресни листа магданоз и сервирайте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ