Пълнено чили със сирене и яйца
Люта гарнитура за сочно месо или домашна питка.
Необходими продукти:
- 6-8 чушки „поблано“ (или други не много люто чили чушлета)
- прясно сирене
- консерва белени домати домати (около 800 г)
- 1/2 лук
- 2 скилидки счукан чесън
- зехтин Extra Virgin
- сол
- 3 яйца
- 1/2 ч.ч. брашно
Начин на приготвяне:
На чушките:
1. Порцията е от по 2 чушки на човек. Изпечете чушките и ги обелете, след като ги задушите в торбичка за около 10-20 мин.
2. Когато ги обелите, разрежете с остър нож от едната страна на чушката, като започнете откъм широкия край и продължите няколко сантиметра надолу. Изрежете с ножа малко под дръжката и издърпайте семената като внимавате да не срежете чушката. Не изплаквайте. Опитайте се да извадите колкото се може повече семена без да късате чилито. Когато ги обелите, оваляйте в брашно и заделете.
На пълнежа от сирене: Нарежете прясното сирене на дълги ленти, колкото да се поберат в чилитата. Около 2 ленти на чушка. Напълнете чушките със сиренето и отново оваляйте в брашно.
На соса: В чугунена тенджера сотирайте чесъна и лука в зехтин Extra Virgin. Намачкайте с ръце доматите и ги добавете в тенджерата. Сложете и соса от консервата. Не сгъстявайте много. Прибавете сол на вкус и олио, ако е необходимо. Варете на слаб огън, така че да остане колкото се може по-течен.
На панировката: Отделете по едно яйце за всеки две чушки. Разбийте белтъците на сняг, а жълтъците с малко вода и ги прибавете към белтъците.
На изпържването:
1. Загрейте зехтин Extra Virgin в около 1/4 от дълбока тенджера на средно силен огън. Потопете всяко чили в панировката и сложете в тенджерката. Изпържете от двете страни. Когато покафенее, сложете в соса и покрийте хубаво. Оставете в сос достатъчно дълго, за да поеме вкуса - най-малко 15 мин.
2. Поднесете с испански ориз и нарязано авокадо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ