Регистрация

Постни гръцки лозови сарми с ориз

Постни гръцки лозови сарми с ориз
Средно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 3589

Сарми с лозови листа и оризова плънка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. ориз
  • 6 глави лук
  • 250 мл олио
  • 50 г орехи
  • 4 с.л. лимонов сок
  • 6 с.л. наситнен пресен копър
  • 4 с.л. наситнен магданоз
  • 1 с.л. наситнена мента
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. млян черен пипер
  • люто чушле по желание
  • 70 мл зехтин
  • 400 г лозови листа

Начин на приготвяне:

1. Лукът наситнете, а ориза измийте.

2. В голям тиган сгорещете олиото и добавете в него първо лука, а след като започне да потъмнява, сипете и ориза и гответе докато зрънцата станат прозрачни. След това добавете 200 мл гореща вода.

3. Смелете или счукайте орехите, лютата чушка наситнете и ги изсипете в запръжката заедно с всички подправки. Оставете да се готви 10 минути под капак на слаб огън, като периодично разбърквате. След това оставете да се охлади.

4. Лозовите листа залейте с вряла вода и захлупете под капак за 10 минути. След това отцедете през гевгир.

5. В гювеч или тенджера с капак подредете няколко листа на дъното. От останалите листа и плънката завийте сарми, като махате дръжките, ако са прекалено твърди. Редете плътно в съда.

6. Смесете лимоновия сок с 350 мл вряла вода и го изсипете върху сармите. Долейте 70 мл зехтин, захлупете с капака и гответе на умерен огън 45 минути.

7. Поднесете сармите със соса от варенето и кисело мляко или лимонов сок по желание.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта