Регистрация

Плодова пита със синьо сирене и сливи

Плодова пита със синьо сирене и сливи
Трудно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 2133

Топла плодова пита с благоуханен сос доказва кулинарните ви постижения.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За плодовата пита:

  • 2 с.л. брашно
  • 1 ч.л. захар
  • 1 щипка сол
  • 1 ч.л. семена копър , натрошени в хаван
  • 1 с.л. растителна мас
  • ½ ч.л. бяло вино

За карамеления сос:

  • ½ с.л. захар
  • ½ с.л. + 1 ч.л. вода
  • 40 г масло
  • две зърна соев лецитин (по избор, виж бележката)
  • ½ с.л. сметана
  • 50 г синьо сирене, например Горгонзола

За гарнирането:

  • ½ с.л. синьо сирене Горгонзола
  • 1 зряла слива на стайна температура
  • малко цветове лавандула

Начин на приготвяне.

1. Започнете с плодовата пита. Включете фурната да се загрява на 180 С и през това време в дълбока купа смесете брашното, захарта, солта и натрошеното семе от копър. Втрийте растителната мас с пръсти, добавете бялото вино и размесете докато брашното го поеме. Размесете добре трохите и разделете тестото на две равни части. Покрийте дъното на тавичка с хартия за печене и разточете двете части от тестото на кръгчета с размер поне 9 см. Запечете кръговете в горещата фурна за около 10 минути или докато ръбчето им добие хубав златист цвят.

2. Следва карамеления сос. В малко тиганче смесете захарта с 1 ч.л. вода. Оставете да се карамелизира докато добие хубав тъмен цвят, но внимавайте да не прегори, за да не стане горчива (ако стане леко горчиво, можете по-късно да добавите малко сол, за да се изравни вкуса). Добавете 1 с.л. вода и маслото (както и лецитина, ако използвате) и разбъркайте докато карамелът се разтопи. Оставете да ври на слаб огън няколко минути докато маслото стане леко кафяво и добие хубавия си аромат на ядки.

3. Добавете при постоянно разбъркване сметаната и сиренето, малко по малко. Опитвайте соса от време на време, тъй като количеството сирене ще зависи много от типа сирене, който сте избрали. Докато добавяте сиренето, сосът ви трябва да е топъл, но сиренето не бива да се готви прекалено много, иначе ще загуби характерния си аромат. Когато постигнете желания вкус, оставете соса настрана, но го запазете топъл.

4. Измийте сливата, разрежете я на две и отстранете семката, след което я нарежете на тънки резенчета. Когато плодовите пити са готови, оставете ги да се охладят за малко върху решетка и ги намажете с малко синьо сирене. Поставете по малко парченце от сиренето в центъра и аранжирайте с резените слива във формата на цвете около сиренето.

5. Притиснете леко цветовете лавандула между пръстите си, наръсете върху резените слива и излейте част от соса в центъра на всяка плодова пита. Сервирайте останалата част от соса отстрани.

6. Плодовата пита е по-вкусна ако се консумира топла.

Бележка: Карамеленият сос може да не съдържа достатъчно вода, която да стабилизира емулсията при претопляне (мазнината започва да се разделя). Ако се наложи да претопляте изстиналия сос, първо прехвърлете мазнината в отделен съд и претоплете соса, като бъркате постоянно с тел. Когато сосът е достатъчно топъл, постепенно и при постоянно бъркане прибавете и мазнината.

За да стане по-стабилна емулсията, можете да добавите и ½ ч.л. вода.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта