Регистрация

Пиле с мед по марокански

Пиле с мед по марокански
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 3291

Пилешки бутчета с масло, мед, канела и домати.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • сол и смлян бял пипер
  • 4 големи пилешки бутчета (около 1 кг)
  • ¼ ч.л. шафран на конци, едро накъсан (можете да го замените и със смлян)
  • 900 г домати, едро нарязани
  • ½ средна глава лук, фино нарязан
  • 1 ч.л. фино нарязан джинджифил
  • 50 г неосолено масло
  • 3 с.л. мед
  • ½ ч.л. смляна канела
  • 1 с.л. фъстъчено олио
  • 50 г цели бланширани бадеми
  • 2 ч.л. сусамови семена, печени

Начин на приготвяне:

1. Загрейте предварително фурната на 220ºC. Овкусете пилешкото много добре и втрийте с шафрана. Подредете бутчетата на 1 ред по дъното на дълбок съд за печене. Добавете доматите, лука, джинджифила и маслото. Покрийте с капак и печете във фурната 10 мин.; намалете огъня до 180ºC и печете още около 2 часа, като проверявате дали е готово от време на време.

2. Извадете от фурната и прехвърлете в чист съд. Заделете. Сложете съда от фурната на много силен котлон и сварете доматения сос за около 10 мин. или до сгъстяване.

3. Свалете соса от котлона и прибавете меда и канелата. Прибавете сол и пипер на вкус. Полейте пилешкото със соса, покрийте с капак и оставете да къкри на котлона или сложете на умерен огън във фурната за няколко минути. Малко преди поднасяне, сгорещете фъстъчено олио в малка тенджерка и сотирайте бадемите за кратко и поръсете готовото ястие с така сотираните бадеми и сусамовите семена.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта