Пиле паприкаш
В подбалканския край ястието се нарича шарена манджа.
Необходими продукти:
- 500 г пилешки гърди
 - 50-60 грама ориз
 - 1 морков
 - 3-4 глави лук
 - 4 червени чушки
 - 3 домата
 - връзка магданоз
 - подправка за пиле (по желание)
 - няколко зърна черен пипер на зърна
 - мащерка (по желание)
 - зехтин или олио
 - дафинов лист
 
Начин на приготвяне:
1. Нарежете пилешките гърди на хапки.
2. На дъното на тенджерата сипете 4 супени лъжици олио или зехтин. Добавете пилешкото месо и морковите и задушете под капак за около 5 минути.
3. Към пилето и морковите добавете и нарязаните на ситно лук и чушки.
4. Всички продукти задушете за още 5 минути.
5. Когато се промени цвета на зеленчука, добавете 1 литър вода и 1-2 дафинови листа, както и няколко зрънца черен пипер.
6. Всичко това оставете да ври на бавен огън, похлупено с капак за около 15 минути.
7. На този етап добавете и 50 гр. ориз с който да ври още 10 минути.
8. На изключен котлон добавете в ястието и една връзка нарязан магданоз
Шарената манджа е много ароматна и полезна и е била едно от любимите ястия на дядо ми Иван.



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ