Пикантно вегетарианско чили
Зеленчуково чили с боб, тиквички и домати.
Необходими продукти:
- 150-160 г сух боб
 - 150-160 г сух дребен червен боб
 - 1/2 връзка целина с листата
 - 1 патладжан
 - 2-3 тиквички
 - 1 голяма глава лук (бял или жълт)
 - 4 скилидки чесън
 - 1 малка люта чушка халапеньо
 - 450 г доматен сос (без примеси)
 - 150 г доматена паста
 - растително масло (около 4 с. л.)
 - зехтин (около 4 с. л.)
 - чили на прах
 - кимион
 - кориандър
 - лют червен пипер
 - солена подправка (напр. Лорис или Вегетина)
 - обикновена сол
 
Начин на приготвяне:
За подготовката на боба:
1. Следвайте указанията на опаковката. Просто варете двата вида боб по няколко минути, отцедете, напълнете тенджерата отново с вода и накиснете поне за една нощ. На сутринта го отцедете отново, налейте прясна вода в тенджерата и варете на средно висока температура, докато се свари (отнема часове). Ако използвате готови консерви с боб, ще са ви необходими около 3 или 4 консерви, по ваш избор. 
За подготовката на зеленчуците:
1. Нарежете целината на малки парчета. Оставете няколко цели листа, те подсилват „характера” на ястието.
2. Нарежете лука на кубчета.
3. Обелете и нарежете патладжана на кубчета с размер около 1 см.
4. Разполовете тиквичките по дължина, след което ги нарежете на малки парчета.
5. Нарежете и намачкайте чесъна.
6. Нарежете люта чушка халапеньо на ситно – сами изберете дали да оставите семена, за да придадете на ястието по-лютив вкус, или да ги изхвърлите, ако искате по-слабо лютиво чили.
Започваме същинското готвене:
1. След като сте сварили боба по свой вкус, вземете един голям тиган и сгорещете растителното масло на средна или средно висока температура.
2. Изпържете в тигана целината, лука, тиквичките, чесъна и чушката халапеньо.
3. Поръсете зеленчуците със следните подправки:
- 2 с. л. чили на прах
- 1-2 с.л. кимион
- 1 с. л. кориандър
- 1 с. л. солена подправка (напр. „Лорис”)
- лют червен пипер по ваша преценка (и малко е достатъчно)
4. Малко преди зеленчуците да станат готови, внимателно отделете пространство в средата на тиган и добавете патладжана. Поръсете със зехтин и обикновена сол (около 1 супена лъжица.)
5. Постепенно размесете патладжана с другите зеленчуци, и пържете, докато омекне и придобие същия червеникав цвят, както останалите подправени зеленчуци в тигана.
6. Изсипете водата и изплакнете варения боб за последен път. Не пълнете тенджерата отново с вода!
7. Смесете варения боб, зеленчуците, доматения сос и доматената паста. Този етап изисква много бъркане, докато се уверите, че доматената паста се е смесила напълно с останалите зеленчуци. Покрийте и гответе на слаб огън за около 10 минути, докато се ястието се свари леко.
8. Насладете се! Някои хора харесват ястието поръсено със ситно нарязан лук и малко сирене. Вие сами изберете. Подходящо е за консумация и с царевичен хляб.



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ