Регистрация

Печени батати със сирене



Печени батати със сирене
Лесно   |   Порции 2   |   Видяна: 3150

Предястие от сладки картофи със сирене, тиквени семки и карамелизиран лук.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Всички знаем неписаното правило, че сладки картофи и тиква се готвят по еднакви рецепти, защото въпреки различността на продуктите, имат доста общ вкус и сходни изисквания към подправки. Каналът Хапка прави от рецептата за печена тиква със сирене едно страхотно предястие, като заменя тиквата с батати и изкушава сетивата с топла салата, която хем сладни, хем ухае на розматин, хем е леко соленичка. А порция от удоволствието никак не излиза солено, ако си го приготвим вкъщи. Авторите изчисляват, че ще ни струва около 3,50 лв., но тъй като ние от kulinarno.bg искаме от една порция да е склонна да засити, то нека стъпи цената на 4 лв.

За начало обелваме бататите и ги нарязваме на полумесеци. След това ги смесваме с наситнен пресен розмарин и зехтин, овкусяваме със сол и пипер и запичаме на фурна. А докато сладките картофи се готвят на жегата, имаме време да си направим карамелизиран лук по бързата процедура. Запържваме го в равни кличества масло и зехтин, а след това добавяме сода, за да ускори процеса. Когато и тази сладко-солена част е готова, в малко зехтин запичаме тиквено семе. Изглежда като невзрачен компонент от ястието, но се усеща доста силно и носи идеална хрупкавост.

На финала сглабяме ястието, като за основа изсипваме картофите, после добавяме лука, след това семките и на финала заливаме със студено пресован зехтин и натрошаваме бяло сирене. Получава се изискано плато с модерен вкус и загадъчен микс от аромати с преобладаващ розмарин. Идеално предястие.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта