Регистрация

Печена риба в сметанов сос



Печена риба в сметанов сос
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 1878

Два вида риба с маслени трохи, спанак и млечен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 16.10.2017

В миналото се говореше колко лоша за стомаха е комбинацията от риба и млечни продукти, но модерната кухня днес сякаш не може да сготви рибата без масло или пък сметана. А оплаквания за болки в корема сякаш липсват, защото ястието е вкусно и с нищо по-вредно от любимата лоша комбинация в световен мащаб - месо с картофи. Затова Лора и Стоян се отпускат в направата на един на пръв подлед неприемлив сбирщък от продукти, като готвят риба сьомга с риба треска - добре намаслени, поднесени върху сметанов сос и поръсени с хлебни трохи. Непринудено и същевременно елегантно ястие, което ще уплаши привържениците на разделното хранене, но пък и определено ще зарадва ценителите на добрия вкус.

Рибата се подсушава, намаслява и обтрива със сол и пипер. Пече се на 180 градуса във фурна за 8 минути. През това време се смесват овесения ядки с брашно в комбинация 1:2 и към тях се добавят подправки и масло на стайна температура. В случая сол и пипер са достатъчни. Сместа се претрива на трохи, те се разстилат в тавичка и се запичат на 180 градуса за 15 минути. Можете да го направите точно когато извадите рибата, за да не губите излишно време и топлина на печката.

А докато и трохите станат готови, се прави млечния сос. Нарязваме на ситно лук шалот и го запържваме в разтопено масло. След това добавяме бяло вино, а после и заквасена сметана. Разбъркваме, махаме от котлона и изсипваме листенца бейб спанак, които бързо разбъркваме, за да могат да се задушат. Важно е сметаната да не кипва, а спанакът да остане свеж.

Накрая сервираме, като на дъното на блюдо слагаме от спаначения сос, отгоре поставяме парчета бяла и червена риба, а на финала поръсваме със солени маслени трохи. Това е всичко - идилия в чиния. 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта