Регистрация

Печена коледна пуйка с бекон и винен сос ала Таньо Шишков

Печена коледна пуйка с бекон и винен сос ала Таньо Шишков
Средно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 6139

Пуйка на фурна със заливка Грейви от хрупкави беконени хапки с домати, лук и вино.

Оцени рецептата
Любима рецепта

За семейната трапеза на Коледа ЛИДЛ предлага охладена цяла пуйка за 5,99 лв. килограма. А ето и как Таньо Шишков готви вкусната едра птица.

Необходими продукти:

  • 1 пуйка
  • 250 грама масло (Шишков избра Pilos)
  • 30 мл зехтин (готвачът се спря на Promienna)
  • 250 грама бекон (кулинарят сложи Pikok)
  • няколко стръка мащерка
  • няколко стръка розмарин
  • няколко скилидки чесън
  • 2-3 глави лук
  • 1 лимон
  • ½ връзка магданоз
  • сол и пипер

За сос Грйви:

  • 1-2 домата
  • 800 мл пилешки бульон
  • 100 мл червено вино
  • 1-2 с.л. зехтин
  • сол и пипер на вкус
  • 150 мл от соса, отделен при изпичането на пуйката

Начин на приготвяне:

1. Оставете да омекне на стайна температура.

2. Овкусете маслото с пресиран или нарязан на ситно чесън, добавете в него наситнените мащерка и магданоз, залейте със зехтин и разбъркайте хубаво така, че да се получи чеснова маслена паста. Заделете си 1-2 с.л. от нея.

3. Почистете пуйката, отделете кожата на гърдите й от бялото месо и втъкнете вътре голамта част от маслото така, че да полегне в образувалия се джоб. След това с масажни движения отгоре и лек натиск разпределете мазнината равномерно под кожата.

4. Обтрийте птицата вътрешно и външно със заделеното масло, сол и пипер.

5. Сложете в корема нарязания на едро лук, розмарина и разполовения лимон с все кората.

6. Нарежете бекона на тънки ленти и покрийте с тях кожата на пуйката.

7. Пуснете да се пече за 2:30 часа във фурна на 180 градуса.

8. След изпичането махнете животното от тавата, в която се е готвило, заделете си соса и оставете месото да си почине в отделен съд. Извадете внимателно от корема лука и лимона и съберете бекона от кожата, като внимавате да не я разъсате.

9. През това време пригответе соса. Нарежете на ситни кубчета бекона, лимона, лука и доматите и ги запържете в малко зехтин. След това долейте виното, пилешкия бульон, пуешкия сос и оставете на тих огън докато течността се редуцира на половина. Овкусете със сол и пипер.

10. Поднасяйте всяка порция като я заливате с няколко лъжици от соса.

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 3:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
5
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта