Патица със сос от моркови и бяло вино
Хрупкаво печено патешко с картофи.
Необходими продукти:
- 4 парчета патешки гърди, всяко по 200-300 г (може и друго патешко месо)
- 2 сладки чушки
- 4-6 средни по големина картофа
- 12 малки бейби моркова
- магданоз
- целина
- 3 глави лук
- 4-6 шушулки кардамон (по желание)
- 4-6 семена карамфил
- 1 с.л. току-що смлян черен пипер
- 1 с.л. семена от кориандър
- 2 кубчета пилешки бульон
- 100 г масло
- бяло вино
Начин на приготвяне:
1. В нагорещена тенджера сложете патешкото и залейте с един литър вода. Добавете целината, лука, черния пипер, магданоза и двете кубчета пилешки бульон.
2. Междувременно в плитък тиган леко запържете следните подправки: шушулки кардамон, карамфил и семена кориандър. След това ги прибавете към врящата вода и оставете да ври на слаб огън за 1-2 часа в зависимост от това колко крехко искате да е патешкото.
3. Обелете картофите и ги нарежете на филии с дебелина около 5-6 мм. Опечете чушката, сложете я в купа, покрийте купата със стреч фолио и я оставете за 2-5 мин. След това отстранете изгорялата ципа и нарежете чушката на триъгълни парчета за гарнитурата.
4. Когато патешкото стане крехко, извадете го от бульона и го оставете върху кухненска кърпа да изсъхне. Загрейте фурната и след това я оставете на 200ºC. Сложете патешкото да се пече за 10-15 мин., докато кожичките придобият златист цвят.
5. Докато патешкото се пече, сварете картофите и бейби морковите в отделен съд за 5-7 мин., като използвате бульона, в който се е варило патешкото и след това отделете настрана.
6. Докато картофите се варят, пригответе соса. Използвайте 1 чаша от бульона, в който се е варило патешкото, ½ чаша бяло вино, сока на 3 портокала и половин кубче пилешки бульон. Сварете, докато половината от течността се изпари и най-накрая добавете маслото.
7. Накрая украсете с нарязаната чушка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ