Панцанела - салата с домати и краставици с крутони
Италианска салата с крутони и домати, босилек, лук и краставица. Подобие на шопска салата по италиански.
Необходими продукти:
- 250 г бял хляб (може багети, франзели или изостанал хляб, който да се превърне в крутони)
 - 6 с.л. зехтин
 - 3 с.л. оцет
 - 1 ч.л. сол
 - 1 ч.л. захар
 - 1/2 ч.л. черен пипер
 - 1/2 ч.л. сладък червен пипер
 - 1-2 скилидки чесън
 - 600 г твърди домати
 - 1 голяма краставица
 - 1/2 глава червен лук (около 60 г ще ви стигне за тази салата)
 - 2-3 стръка пресен бослек
 
Начин на приготвяне:
1. Нарежете хляба на кубчета, изсипете в голяма тава, застлана с хартия за печене, подредете, за да не се застъпват отделните крутончета и покапете с 2 с.л. зехтин. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 8-12 минути. Внимавайте да не изгори. Времето за готвене не е точно, защото всеки хляб е специфичен и се запича за различно време. Златистият загар в светло е най-добрият показател за готовност.
2. В купа изсипете 4 с.л. зехтин, добавете оцета, солта, захарта, двата вида пипер и намачкания чесън. Разбъркайте хубаво с тел.
3. Доматите измийте, разполовете, почистете от точицата и нарежете на полумесеци. Не наситнявайте - тази салата е на по-големи парчета. Изсипете в купата със соса.
4. Краставицата измийте, обелете на места или цялата, разполовете по дължина и след това нарежете на полумесеци с дебелина около 1,5 см. Прибавете при доматите.
5. Червения лук нарежете на тънки полумесеци и разделете отделните влакна. Изсипете в купата.
6. Листата босилек измийте и накъсайте върху останалите продукти с ръце на едро. Разбъркайте всичко заедно.
7. Готовите крутони охладете. Прибавете в салатата и разбъркайте чак преди сервиране, за да не се навлажни печеният хляб прекалено много.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ