Регистрация

Пай с тесто от картофи и гъбена плънка

Пай с тесто от картофи и гъбена плънка
Трудно   |   Порции 6   |   Видяна: 495

Солен пай без месо с блат от картофи и брашно и плънка от гъби, моркови и лук. Поднесен със солена сметана от заквасена сметана с майонеза и чесън.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 600 г картофи
  • 1 глава лук
  • 6 с.л. олио
  • 2 моркова
  • 30 г масло
  • 50 мл мляко
  • сол и пипер
  • 1 яйце
  • 150 г брашно
  • 500 г пресни печурки
  • 150 г кашкавал
  • няколко стръкчета пресен копър
  • 50 мл заквасена сметана
  • 50 мл майонеза
  • 3 скилидки чесън

Начин на приготвяне:

1. Обелете картофите, сложете ги в тенджера, залейте с вода, добавете 1 ч.л. сол и оставете да се варят до хубаво омекване

2. Лука наситнете, а моркова рендосайте. Сгорещете 3 с.л. олио в тиган с незалепващо покритие на умерен огън и изсипете лука. След 3 минути добавете и морковите, разбъркайте, овкусете със сол и пипер и гответе докато се позисушат. Прехвърлете в купичка и забършете тигана с домакинска хартия.

3. Гъбите почистете и нарежете на полумесеци. Изсипете в тигана, покапете с 3 с.л. олио и оставете да омекнат леко. Щом успеете, сложете капак. Когато пуснат водата си, махнете капака и оставете да изври. Овкусете със сол и пипер.

4. Картофите намачкайте на гладко пюре със сол, пипер, маслото и млякото. Разбийте яйцето в купичка и залейте пюрето. Размешайте добре. Пресейте отгоре брашното и бъркайте до получаването на хомогенно супер лепкаво сравнително негъсто тесто.

5. Застелете дъното и стените на форма за торти с падащо дъно с хартия за печене. Сложете отделен лист на дъното и оформен на ринг лист по стените. След това изсипете лепнещото тесто вътре.

6. С намазана олио обратна страна на лъжица изтеглете част от центъра на тестото към стените на формичката, за да се образува борд с вдлъбнатина по средата. В дупката изсипете половината от гъбите, след това лучено-морковената запръжка и на финала останалата половина гъби. Заравнете колкото е възможно.

7. Печете в предварително загрята на 180 градуса под лист алуминиево фолио за 40 минути.

8. Рендосайте кашкавала. Махнете фолиото от пая и поръсете с кашкавал. Върнете във фурната за още 15 минути.

9. През това време наситнете копъра и си направете соса като смесите сметаната и майонезата с намачкания чесън и сол на вкус.

10. Готовия пай охладете леко и извадете от формичката. Поръсете с копър и нарежете като торта на триъгълни парчета. Поднесете парчетата със сметаново-чесновия крем.

 

Източник: YouTube/Frische Rezepte

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта