Пай с млечен крем, маково семе и лимон
Сладък домашен пай с мак и лимони в млечен крем с масло.
Необходими продукти:
За тестото:
- 200 г брашно
- щедра щипка сол
- 4 с.л. захар
- 100 г масло
- 1 яйце
За плънката:
- 500 мл мляко
- 160 г захар
- щипка сол
- 100 г семола (може да замените с царевично нишесте)
- 100 г маково семе
- 50 г масло
- сокът на 1/2 лимон
- кората на 1 лимон
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното в купа, добавете солта и захарта и отгоре нарежете студеното масло на малки кубчета. Най-добре е да месите с миксер (може и най-обикновен) с приставките за месене, коитоприличат на шило на тирбушони. Ако нямате, претрийте на ръка до получаването на маслени трохи.
2. Добавете яйцето и отново разбийте с приставките или премесете на ръка. Трябва да се получат маслени парчета. Сега приберете тестото във фризера за 15 минути.
3. Извадете, премесете вече, за да стане цяла топка и си откъснете 1/4 от нея (на око). Тази 1/4 върнете във фризера, а останалите 3/4 от тестото разстелете по дъното и 4-5 см. нагоре по стените на форма за торти с падащо дъно и диаметър 20 см. Оформете хубаво и оставете настрана.
4. Направете крема като сипете млякото в касерола и добавите в него солта, захарта, маковото семе и семола или царевично нишесте. Сложете на котлона на слаб огън и при периодично бъркане кипете докато се получи много гъст крем.
5. Махнете от огъня, добавете маслото и разбъркайте докато се разтвори. След това прибавете лимоновата кора и лимоновия сок и размешайте отново. Изсипете този гъст крем в оформената основа с борд на пая.
6. Извадете заделеното тесто, рендосайте го на едро ренде отгоре и след това нежно с вилица разпределете стърготините сравнително равномерно.
7. Пъхнете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна. Дръжте 40 минути, а после извадете и охладете за още 10 минути. След това можете да разрежете и да се насладите.
Източник: YouTube/Schnelles Rezept
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ