Регистрация

Обреден хляб Хала на плитка

Обреден хляб Хала на плитка
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 5445

Бухнало хлебче с мед и мас.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 пакетче суха мая
  • ¼ ч. ч. топла вода
  • ½ ч. ч. хладка вода
  • 1 с. л. захар
  • 2 ч. л. мед
  • 1 ч. л. сол
  • 1 яйце
  • 1 с. л.свинска  мас
  • 2 ½ - 2 ¾ ч. ч. брашно
  • 1 жълтък
  • 2 с. л. студена вода

Начин на приготвяне:

1. Разтворете маята в топла вода в голяма купа.

2. Прибавете последователно водата, захарта, меда, солта, яйцето, маста и 1 ¼ чаша брашно. Разбийте добре с миксер до получаването на гладка смес. Прибавете и останалото брашно.

3. Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност. Замесете докато стане гладко и еластично (трябва да можете да вземете малко парче тесто и да го разтегнете, така че да стане тънко без да се скъса) – около 5 минути.

4. Поставете тестото в намазан с мазнина съд и го обърнете, така че да се намаже и от двете страни. Покрийте и оставете да бухне на топло място докато увеличи двойно размера си – около час и половина до два часа.

5. Сплескайте тестото и го разделете на три равни части (или 6 ако искате да направите плитка от 6 части). Разточете всяка част на руло, дълго около 35 см.

6. Поставете рулата в леко намазана с мазнина хартия за печене. Оплетете на плитка леко и хлабаво. Притиснете краищата да прилепнат и ги пъхнете отдолу.

7. Смесете жълтъка с 2 с. л. вода. Намажете с четка върху плитката. Оставете тестото да бухне и увеличи размера си двойно – около 40-50 минути.

8. Внимателно намажете хляба отново с жълтъка. Изпечете за 25-30 минути на 190 С.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
2
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта