Регистрация

Моите коледни меденки с джинджифил

Моите коледни меденки с джинджифил
Средно   |   Порции 80-120 броя   |   Видяна: 2580

Джинджифилови сладки с мед, канела и карамфил.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Пета поредна Коледа за семейството е традиция да си направим меденки. Вече и детето участва в разточването, изрязването и декорацията. Домът заухава на сладост и зимно празнично настроение, а усмивките не падат от лицата при цялото месене и вапцане. Ето как можете да си ги направите и вие:

 

Необходими продукти:

  • 800 г бяло брашно
  • 300 г пудра захар
  • 8 с.л. мед
  • 130 г масло
  • 2 ч.л. сода бикарбонат (равни; без връх)
  • 1 яйце
  • 2 жълтъка
  • 3 ч.л. канела на прах
  • 2 ч.л. джинджифил на прах
  • 1 ч.л. смлян карамфил

За глазурата:

  • 2 белтъка
  • щипка сол
  • 300-350 г пудра захар
  • 1 с.л. лимонов сок
  • хранителна боя на капки или прах

Начин на приготвяне:

1. Маслото и меда разтопете на водна бяна. Трябва да са напълно течни, но да не са много горещи.

2. Брашното пресейте със содата през гевгир в голяма тава. Пресейте и пудра захарта. Разбъркайте ги добре.

3. Добавете сладкарските подправки. Ако искате силен и остър аромат, може да добавите по още щипка от всяка.

4. Разбийте яйцата, оформете кладенче в сухите съставки и изсипете там яйцата, меда и маслото. Започнете да месите.

5. Получава се твърдо ронливо тесто. Разделете си го на 4 топки и приберете в хладилник за 20 минути.

6. Набрашнете плот и точилка. Застелете тава с хартия за печене. Вземете си и коледните формички за курабийки. Извадете едната топка тесто, разточете на тънка кора с дебелина между 0,5 и 1 см. и изрежете желаните формички. Подредете ги чевръсто и с отстояние в тавата. Ако ви е останало място, приберете тази топка тесто и извадете следващата. Използваното току-що тесто вече се е отпуснало заради маслото и не може да се точи и реже хубаво.

7. Напълнената тава със сладки бутнете в предварително загрята фурна на 170 градуса. Печете около 8 минути. Сладките не бива да загарят и да хващат тен по краищата. Докато едната тава се пече, работете в друга – поне на мен ми е по-лесно и бързо така. За около 8 минути и следващата ще е готова. Съветвам, когато извадите първата и изчакате сладките да се охладят леко, да жертвате една за проба – така ще си прецените колко време ви трябва за печене.

8. След като сте готови и с последната тава (от това количество излизат около 8 големи тави заради необходимото разстояние между сладките) си дайте почивка от поне 12 часа преди да преминете на украсата. Тестото трябва хубаво да почине и да се охлади. Редете сладките без да се допират. Така ще имате една почти пълна стая само със сладки.

9. След голямата почивка преминаваме към глазурата. Белтъците се изсипват в купа. Добавя се щипка сол и се бият на сняг. Когато обърнете купата без да потекат, започнете при непрестанно бъркане с миксера на лека степен да добавяте пудра захарта през цедка. Малко е досадно, но само така няма да се образуват бучки. Ще видите, че в цедката остава едра захар, която не е разбита на пудра. Отстранете я

10. В готовата смес добавете лимоновия сок и разбийте финално. Ще видите как глазурата блесва от него. След това си пригответе плик за храна и клечка за зъби. В него се сипва част от глазурата на дъното в единия ъгъл. Продупчва се с клечката за зъби и се използва като пош.

11. Ако искате различни цветове, отделете в стъклени чаши от бялата глазура и оцветете с хранителна боя. Зелено си направете от смес на синьо и жълто. Лилаво – от червено и синьо. Ще ви трябват още пликове, клечки за зъби и здрава нервна система или добри помощници, с които работата върви леко и забавно. Започва голямото рисуване, а идеи за него можете да вземете от снимките на моите курабии.

12. Нарисуваните сладки се редят отново без да се допират. Оставят се за 12 часа и след това глазурата е „бетонирана“. Вече можете да ги подредите една върху друга и да освободите място в дома си. Ако курабийките са прекалено твърди, приберете в кашон или кутия, като в малък съд поставите вътре и няколко резена ябълка. Сладките ще издърпат ароматната влага от въздуха и ще омекнат. Но и в по-хрупкавия вариант си има чар, особено ако сте се справили добре с изтъняването им при разточване.

 Най-вкусните домашни коледни бисквити

 

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1-4 часа
Време за готвене: 1-4 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта