Регистрация

Марокански скариди с пържен къри ориз

Марокански скариди с пържен къри ориз
Средно   |   Порции 2   |   Видяна: 3906

Скариди с пържен къри ориз по марокански.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 порции ориз, охладен за една нощ
  • 1 яйце, разбито
  • 2 скилидки чесън, фино нарязан
  • 1 глава лук, фино нарязан на кубчета
  • 1 морков, нарязан на малки кубчета
  • 1 патладжан, нарязан на малки кубчета
  • 1 шепа смляно свинско (по желание)
  • 1/2 малка червена чушка, почистена от семената и жилите и нарязана много фино (внимавайте, ако е люта, използвайте ръкавици)
  • 1 опаковка скариди от 250 г
  • 5 домата, нарязани на кубчета
  • марокански микст от подправки (или домашно приготвен от 3 ч.л. смлян кимион, 2 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. куркума, 1/2 ч.л. чесън на прах, 1/2 ч.л. смлян черен пипер и 1/4 ч.л. много лют червен пипер)
  • къри на прах
  • 1 ч.л. гарам масала
  • 1 1/2 ч.л. кориандър на прах
  • 2 ч.л. кимион
  • обикновено кисело мляко (може да му добавите малко счукан чесън и сол по желание)

Начин на приготвяне:

1. Сложете олио в тиган и изчакайте да стане много горещо преди да изсипете яйцето и да го разбъркате бързо с шпатула, докато се сготви, но без да изгори - около 10 секунди. Извадете веднага и заделете.

2. В голям тиган запържете нарязания чесън на среден до слаб огън, след което сложете лука и оставете да се пържи 10 мин.

3. Прибавете нарязаните моркови, 3/4 от нарязания патладжан и каймата. Поръсете със сол, гарам масала, кориандър на прах и кимион, след което запържете хубаво за поне 15 мин. на среден до слаб огън.

4. В друг, по-малък съд, започнете да готвите останалия патладжан в олио.

5. В големия тиган прибавете 3/4 от нарязаните на кубчета домати и нарязаните чушлета. Оставете да се готви още около 5 мин., докато доматеният сос покрие останалите продукти.

6. Прибавете ориза в големия тиган, сложете още олио и поръсете с къри на прах (около 1 ч.л.). Разбъркайте хубаво - сместа трябва да е с бледо-жълт цвят.

7. Нарежете бързо яйцето на малки хапки и внимателно го сложете при ориза. Оставете на среден до слаб огън, като разбърквате от време на време.

8. Покрийте целите скариди в мароканския микс, като използвате количество по желание.

9. Прибавете още олио в малкото тиганче и сложете скаридите, като увеличите огъня до среден и ги запържите до готовност - отвън трябва да са покафенели.

10. Прибавете останалите домати при скаридите и гответе, докато се получи леко гъст доматен сос.

11. Поднесете върху ориза, заедно с киселото мляко.

 

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
2
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта