Лесна ципура на тиган
Пържена ципура с подправки и лимонов сос с чесън и копър.
Необходими продукти:
- 1 ципура (350-500 грама)
- сол и черен пипер на вкус
- мащерка на вкус
- 60 мл олио
- 60 мл зехтин
За соса:
- 1 скилидка чесън
- сокът на ½ лимон
- няколко стръка копър
Начин на приготвяне:
1. Извадете рибата от хладилника и оставете няколко минути на стайна температура. След това измийте под студена течаща вода и подсушете с домакинска хартия.
2. Направете няколко напречни нареза през гърба на рибата, без да се престаравате с дълбочината.
3. Обтрийте вътрешно и външно ципурата със сол, пипер и мащерка.
4. Сгорещете заедно олиото и зехтина в тиган. Пържете рибата от всяка страна до готовност – по около 5-6 минути.
5. Извадете ципурата в чиния, застлана с домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
6. Смесете лимоновия сок със стрития на паста чесън и няколко стръка наситнен копър. По желание можете да добавите няколко капки лют сос.
7. Поднсете рибата като залеете със соса и предвидите свежа салата или друг тип гарнитура. Чаша вино се връзва идеално с ястието.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ