Регистрация

Крем пита с кори за баница и нишесте



Крем пита с кори за баница и нишесте
Лесно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 3344

Български десерт с готов крем и блат от запечени накъсани фини кори.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Във v-box7 канала da_sgotvin_s_milena намираме една уникална рецепта за български слдкиш с готови кори, който има статуса на торта или познатата "баница на ветър" във северозападния край и се приготвя уникално лесно и бързо. Още снимката ни подсеща за онези непринудени соцтортички, с нишесте и въздушен блат, които накъдрените лелки от едно време разнасяха по сватби и кръщенета. Но и ни напомня за незабравимия вкус на домашните десерти, които баба все успяваше да приготви преди да се събудим от сън в топлите летни дни на ваканцията.

Оказва се толкова лесно за направа, че е разбираемо да го имаме за закуска призори, но същевременно е непонятно защо днес вече покрай рецептите за чийзкейкове и тирамисута не се завръщаме към този спомен.

Ето как да си спретнем сладкиша: Първо взимаме готови кори за баница, накъсваме ги и ги заливаме с олио. Слагаме да се запекат, за да се превърнат в хрупкав блат с въздушна текстура. А докато се готвят, правим крема - от пакетче готово нишесте с малко мляко и захар. Изпечените кори заливаме с крема и прибираме в хладилник да стегне. Толкова е просто и лесно.

Ако искате да си направите домашната млечна баница една идея по-луксозна или сложна, можете да сготвите домашен маслен или жълтъчен сладкарски крем, както и да изберете модерната традиция от разбита сладкарска сметана с маскарпоне. При поднасяне можете също да се спрете на традицията като поръсите с шарени пръчици или пък да украсите помпозно с двуизмерни фигурки от карамел. Фантазирайте, защото най-важното е да се насладите истински - както на готвенето, така и на яденето!

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 50 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта