Регистрация

Кекс с кайсии от компот и карамел



Кекс с кайсии от компот и карамел
Средно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 1397

Сладкиш с компот кайсии, карамелена коричка и ром.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Сладкиш кайсийка или кекс с компот от кайсии е традиционен роден десерт, с който малки и пораснали деца си спомнят за летните ваканции при баба. Именно този български десерт прави Миро в канала Готвене за начинаещи, като леко обогатява традиционната рецепта, добавяйки масло вместо олио и поливайки ром за аромат и разкош. Десертът не е сложен и може да се сервира дори и на гости, защото е с елегантна визия.

В купа се приготвя тестото като се разбиват 4 яйца със 150 г захар на пяна. Добавят се 200 г брашно, пресяти с 5 г бакпулвер и ванилия. Наливат се 160 мл кисело мляко и 75 г разтопено масло. 2 капачки ром за свежест и по-изискан дъх и тестото е готово. В тава или тенджера се карамелизират 80 г захар. Кайсии от компот се редят върху карамела, заливат се с кексовата смес и десертът влиза във фурната на 160 градуса с вентилатор за 45 минути или на 170-180 градуса без вентилатор.

След изваждане се полива със студен сок от компота и малко ром. Оставя се да се охлади, обръща се и може да се полее с още малко компот и ром. По желание сервирайте с поръска от пудра захар или разбито кисело мляко с пудра захар и сметана. Така от обикновения бабин сладкиш се получава вкусен домашен десерт за гости или изглезване на семейството.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
12
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта