Кекс с кайсии от компот и карамел
Сладкиш с компот кайсии, карамелена коричка и ром.
Сладкиш кайсийка или кекс с компот от кайсии е традиционен роден десерт, с който малки и пораснали деца си спомнят за летните ваканции при баба. Именно този български десерт прави Миро в канала Готвене за начинаещи, като леко обогатява традиционната рецепта, добавяйки масло вместо олио и поливайки ром за аромат и разкош. Десертът не е сложен и може да се сервира дори и на гости, защото е с елегантна визия.
В купа се приготвя тестото като се разбиват 4 яйца със 150 г захар на пяна. Добавят се 200 г брашно, пресяти с 5 г бакпулвер и ванилия. Наливат се 160 мл кисело мляко и 75 г разтопено масло. 2 капачки ром за свежест и по-изискан дъх и тестото е готово. В тава или тенджера се карамелизират 80 г захар. Кайсии от компот се редят върху карамела, заливат се с кексовата смес и десертът влиза във фурната на 160 градуса с вентилатор за 45 минути или на 170-180 градуса без вентилатор.
След изваждане се полива със студен сок от компота и малко ром. Оставя се да се охлади, обръща се и може да се полее с още малко компот и ром. По желание сервирайте с поръска от пудра захар или разбито кисело мляко с пудра захар и сметана. Така от обикновения бабин сладкиш се получава вкусен домашен десерт за гости или изглезване на семейството.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ